Ayhan Karahan / Demokrat Haber Bodrum

Bodrum’da, Karya uygarlığı tarafından M.Ö. 377-362 yılları arasında yapılmış olan Halikarnas Surları gün yüzüne çıkarılacak. 7 kilometre uzunluğundaki surların önemli bölümü (5 km. kadar) Büyük İskender tarafından tahrip edilmiş. Surlarla ilgili çalışmaya Bodrum Belediyesi öncülük yapacak. Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı avukat Turgay Kaya belediye adına bölgedeki çalışmayla doğrudan ilgilenmekte. Kaya çalışma ile ilgili olarak, “Burada ciddi bir ekip çalışması yürütülmekte. Bodrum Müze Müdürlüğü’nden, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne değin uzanan geniş bir yelpaze çalışmaya katkı koymakta. Hepimizi heyecanlandıran büyük ve emsalsiz bir insanlık mirasını ülkemize kazandıracağımızı umuyor ve düşünüyorum. 7 kilometre uzunluğundaki Halikarnas Surları’nın Bodrum’un kültür, sanat ve tarih başkenti olması yolunda önemli bir kilometre taşı olacağı muhakkaktır. Bu anlamda var olan tüm olanaklarımızı seferber etmek sadece Bodrum’a değil, evrensel insanlık kültürüne yönelik bir katkı ve görev manası taşıyacaktır” görüşlerine yer verdi.

BAŞKAN ARAS: “HER ŞEY BİR KIVILCIMLA BAŞLADI”

“Aslında her şey küçük bir kıvılcımla başladı. Bir ot temizliği yapalım dedik. Zaten o surların izlerini iyi kötü biliyorduk. Ama sonradan yapılan ilk çalışmayla beraber bakıldı ki çok önemli bir eser var. Birdenbire bir boyut değiştirdi. Kültür Bakanlığı ve Bodrum Müze Müdürlüğü izinleriyle beraber burada kazılar için startı verdik. Aslında surlarla ilgili ön bilgilere ve belgelere de sahiptik. Ancak süreç içerisinde adım attıkça başka bir tarihsel zenginlik karşıladı bizi” diyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Bodrum’un gökdelenlere, devasa yapılara, rezidanslara değil; korunmaya ve sadeleşmeye ihtiyacı var. Bodrum buradan nefes alacaktır" ifadelerini kullandı.

Halikarnas Surları çalışmasının koordinatörü ve orkestra şefi konumunda bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Başkanı Profesör Adnan Diler, “Bu kıymetli çalışma etap, etap yürütülecektir. Uyumlu bir ekip oluşturduk. Kapsamlı bir belgeleme, restorasyon, proje ve çevre düzeni planlaması yapacağız. Tüm bu aşamalarda Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu onayı ve görüşü alınacaktır. Bodrum yaşayanlarının ve bölgedeki sivil toplum yapılanmalarının projeyi sahiplenmesi önemlidir. Sahibi olmayan hiçbir projenin hayat içerisinde karşılığının olması mümkün değildir. Bu projenin de sahibi Bodrum’dur” görüşünü dile getirdi.

“TARİHİ ÇİĞNEYEREK, TURİZM OLMAZ”

Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz da kitle turizminin olmazsa olmazının tarihsel değerlere sahip çıkmaktan geçtiğine dikkat çekerek; “Şimdiye değin yerel yönetimler, var olan (Kale, Anfi Tiyatro, Mausoleum gibi…) tarihsel-kültürel değerler ve açığa çıkarılmış mirasla yetindiler. Ancak şu anda iş başında olan yönetim bunların üzerine yeni değerler katma kararlılığı göstermiştir. Bu noktaya uzun ve emek harcanmış bir dönemden geçilerek gelinmiştir. Bodrum’un gerçek kimliği budur. Çok beton demek, çok turizm ya da çok döviz anlamına gelmiyor. Bu sığ ve tüketen bir bakıştır. Burnumuzun dibinde Mısır kültür-tarih turizminin oldukça başarılı örneğini vermektedir. Terörün hırpaladığı turizmin yaralarını kültür ve tarih ile sarmalamıştır. Mısır piramitlerini dünya markası haline getirmiştir. Mısır’da yakın tarihte Turizm Bakanlığı ile Eski Eserler Başkanlığı birleştirilmiştir. Bakanlık ismini Eski Eserler ve Turizm Bakanlığı olarak değiştirmiştir. Eski Eserler Başkanı Khaled al-Anani de bakan olarak atanmıştır. Anani göreve gelir gelmez de: ‘Yeni yapılanan Bakanlığın öncelikli misyonu; Büyük Mısır Müzesi gibi arkeolojik projelerin uygulanması, Mısır’ın tarihi ve kültürel öncelikli bir destinasyon olarak pazarlanmasıdır’ demiştir. Pandemi sürecine karşın Mısır turizminin 2021 sezonuna ilişkin olarak özellikle harcama kapasitesi yüksek Japonya’dan, Çin’den, ABD’den, İskandinav ülkelerinden ciddi rezervasyonlar aldığı bilinmektedir. Tarihi ile kültürü ve sanatıyla barışık olmayan ülkelerin dünyaya sunabilecekleri, pazarlayabilecekleri bir özellikleri de olamaz. Halikarnas Surları’nın Bodrum’a ve ülkeye sadece ekonomik katkısı olmayacaktır. Önemli bir kimlik buluşması olacaktır Halikarnas Surları. Bununla ilgili hepimize sorumluluk ve görev düşmektedir. Surların üzerindeki otları temizlemekle yetinilmemelidir. O tarih, üzerindeki çarpık yapılar ve beton mezarlıktan da temizlenmelidir” açıklamasında bulundu.