Bilim insanları, buldukları diş protezinin 14. yüzyıl sonu ile 17. yüzyılın başları arasına tarihlendiğini ve dolayısıyla şimdiye kadar bilinen en eski diş protezini keşfettiklerini belirtiyor.
 
Araştırma ekibinden Dr. Simona Minozzi, “O dönem içinde yazılmış metinlerde benzer nesnelerin yapımına dair bilgiler bulunsa da, şimdiye kadar herhangi bir arkeolojik kanıt bulunamamıştı. Mezarda bulunan diş protezleri, bu tarihsel döneme ait protezlerin ilk örneğini teşkil ediyor ve diş hekimliği tarihine önemli bir katkı sağlıyor.” diyor.
 
Söz konusu diş protezi, beş adet dişten (köpek ve kesici dişler) yapılmış ve metal ile kaplanmış. Arkeologlar bu dişlerin her birinin farklı bir insana ait olduğuna ve dişlerin birbirine ve kullanan kişinin diş etlerine altın bir şerit ile bağlandığına inanıyor.
 
Yapılan taramalar, dişleri kaplayan metalin çoğunlukla altından yapıldığını içinde gümüş de bulunduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca protez üzerindeki tartar tabakası, bu protezin uzun süre kullanıldığını gösteriyor.
 
Diş protezi İtalya’da yer alan Lucca’daki Giunigi ailesine ait bir aile mezarında bulundu. Bir süredir San Francesco manastırının bir şapelinde 200’den fazla iskeletin kalıntıları inceleniyordu.
 
Araştırma, Klinik İmplant Diş Hekimliği ve İlgili Araştırmalar dergisinde yayımlandı. (Kaynak: Arkeofili)