Bulgaristan'da yapılan kazılarda Avrupa'nın bilinen en eski yerleşim biriminin bulunduğu bildirildi. Ülkenin kuzey doğusundaki Provadya yakınlarında bulunan kentin, tarih öncesi dönemde önemli bir tuz üretim merkezi olduğu tahmin ediliyor.

Arkeologlara göre, 350 nüfuslu kentin tarihi Miladdan Önce (M.Ö.) 4700-4200 yıllarına dayanıyor. Bu tarih ise antik Yunan medeniyetinin başlangıcının 1500 yıl öncesine karşılık geliyor. Bu dönemde tuzun çok değerli bir emtia olduğu söylenirken, uzmanlara göre, bu durum, kentin savunma amaçlı olarak surlarla çevrili olmasını da açıklıyor.

Bölgede 2005'te başlayan kazı çalışmaları sırasında iki katlı evler, ayinler için kullanılan bazı çukurlar, bir dış kapı ve burç yapıları da bulunurken, bu yılın başlarında kazı alanında bulunan küçük bir mezarlıktaki incelemeler de sürüyor.

'M.Ö. BEŞİNCİ BİN YILA AİT BİR KENT'

Bulgaristan Ulusal Arkeoloji Enstitüsü'nden araştırmacı Vasil Nikolov konuuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yunan şehir devletleri ya da antik Roma kentleri veya Orta Çağ yerleşimlerinden değil, M.Ö. beşinci bin yıla ait bir kentten bahsediyoruz" derken, Arkeolog Krum Baçvarov da, daha önce güney doğu Avrupa'da tarih öncesi alanlarda yapılan kazılarda hiç bu tür yüksek duvarlara rastlanmadığını söyledi.

Bosna'nın Tuzla ve Romanya'nın Turda kentlerindeki benzer tuz madenleri ise, Karpat ve Balkan dağlarında bakır ve altın da çıkarılan bir dizi medeniyetin varlığını kanıtlıyor. Yaklaşık 40 yıl önce Varna'nın eteklerindeki bir mezarlıkta çok miktarda altın bulunmuştu. Bunların şimdiye kadar bulunan en eski altınlar olduğu belirtilmişti. (bbc)