Ak Parti Hükümeti 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi tezlerini daha güçlü savunmak için örgütleniyor.

 

Gizli kararnameyle kurulan örgütün adı: ‘Yakın Tarihi Araştırma Merkezi’. Periyodik toplantılara başlayan kurumun mesaisinin bir süre Ermeni Soykırımı olacağı söyleniyor.

 

Kamuoyu’nun gözlerinden uzak yürütülen çalışma Radikal’den Ömer Şahin’in yazısında konu oldu. İlgili bölüm şöyle:

 

Hasan Cemal’in 1915’i, Devletin 2015’i

Devletin içinde ‘gizli’ce kurulan Merkez

Şu sıralar gündem farklılaştı. Fazla konuşulup, tartışıldığı söylenemez. Hasan Cemal’in kapağına ‘soykırım’ sözcüğünü yerleştirdiği 1915 kitabı dışında Ermeni olaylarına ilişkin dişe dokunur bir çalışma da görülmüyor. Diaspora’da ise durum çok farklı. Ermenilerin 1915 olaylarının 100’ncü yıldönümü olan 2015’e sıkı hazırlık yapıyor. Ne kadar enstrüman varsa devreye sokuluyor. Filmler çekiliyor, sergiler hazırlanıyor, anıtlar dikiliyor. Türkiye, ne yapıyor? Göstere göstere gelen bu ‘tehlike’nin farkında mı? Derseniz size bir haberim var.

 

Türkiye Cumhuriyeti, Ermenilerin bu global girişimlerine karşı ‘sözde’ kalmayacak. Devlet içinde yeni bir mekanizma kuruldu.” Biz niye duymadık? “demeyin. Duyamazsınız. Gizli kararnameyle kuruldu. Adı ‘Yakın Tarihi Araştırma Merkezi’. Başına da koordinatör olarak bir Başbakan Başmüşaviri getirildi. Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Devlet Arşivleri gibi kurumlardan isimler o Merkez de hizmet edecek. Bu kurum periyodik toplantılara başladı bile. İsmi ‘Yakın Tarih’ olarak belirlense de mesaisi bir süre Ermeni olayları olacak.