SERDAR KOURUCU / Agos

Hıristiyan dünyanın en büyük ibadethanelerini inşa ettiği ilk şehir, Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’nun başkenti Konstantinopolis’in 1453’te Osmanlı Devleti tarafından alınması 561 yıl sonra kutu oyununa dönüştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’ye göre bu savaş oyunu çocukları hem ‘eğlendirmeyi’ hem de ‘eğitmeyi’ planlıyor!

‘AİLE OYUNU’

CNR Kitap Fuarı’nda ilk kez satılmaya başlanan ‘1453 İstanbul’un Fethi Tarihî Stratejik Aile Kutu Oyunu’ isimli oyunun amacı ‘tarihi öğretmek’ olarak duyurulsa da Osmanlı Padişahı II. Mehmet’in ele geçirdiği şehrin adı Doğu Roma İmparatorluğu dönemindeki ismi ile anılmıyor.

Dünya çapında ünlü, bilgisayarda oynanan strateji oyunlarının en popülerlerinden ‘Medieval II: Total War’da Doğu Roma’nın yıkılmasıyla sona eren savaşta şehir ‘Konstantinopolis’ olarak anılırken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür A.Ş tarafından hazırlanan oyunda Ortaçağ’daki kent için “İstanbul” ismi kullanılıyor.

Kültür AŞ, savaş ve strateji oyununun “büyük küçük herkesin birlikte keyifle vakit geçirmesini sağlayacağı”nı savunurken, mekânsal olarak yan yana olmalarına rağmen sanal ortamlarda kaybolmuş, birbiriyle irtibatları sınırlı hâle gelen arkadaşları, aileleri, komşuları bir oyun etrafında toplayıp sosyalleştirmek amacını taşıdığını ifade ediyor.

Oyunda oyuncuya tarihin içinden bir rol verilerek şehrin el değiştirmesinin nasıl gerçekleştiği öğretiliyor. Ortalama 45 dakika süren oyun boyunca oyuncular, fetihte tarihi rolü olan isimleri, saldırı ve savunma amaçlı kullanılan silahları, cepheleri, hücum taktiklerini öğreniyor.

Kutu oyununda Konstantinopolis, sadece Osmanlı’nın 561 yıl önceki stratejisi ile de düşürülmüyor. Böylece şehir, tarihte hiç duyulmamış bir şekilde yeniden ele geçirilebiliyor.

Oyuncular piyonlar, güç ve kişi kartlarının da eşliğinde güç karşılaşmaları yaparak ve saldırı hakkı kazanarak Yedikule, Belgradkapı, Topkapı, Edirnekapı, Tekfursarayı, Eğrikapı, Balat, Sarayburnu ve Samatya cephelerine sancak dikip şehri düşürmeye çalışıyor. En çok sancağı diken oyuncu ise oyunu kazanarak Kültür AŞ’nin tanımı ile ‘İstanbul’un yeni Fatih’i’ oluyor.