İsrail’de 3800 yıllık küçük bir “düşünen adam” heykelciği bulundu.
 
İsrail Eski Eserler Bakanlığı, düşünceli ve şapka takmış küçük figürün, Tel Aviv’in doğusunda yer alan Yehud’daki son kazılarda keşfedildiğini söyledi.
 
Orta Bronz çağda yapılmış olan ve düşünceli bir şekilde oturarak elini çenesine dayamış figür, tıpkı Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in ünlü eseri Düşünen Adam’ı andırıyor. Fakat sadece 18 cm boyutundaki heykelcik, Rodin’in 20. yüzyılda yaptığı bronz eserden 10 kat daha küçük.


 
Bir kabın üstünde oturarak gözlerini dikmiş şekilde betimlenen heykelcik, 3800 yıl önce gömüldükten bir süre sonra parçalanmış.
 
Önce dönemin karakteristik özelliklerini yansıtan kabı hazırladıklarını daha sonra ise bu eşsiz figürü kaba eklediklerini belirten kazı başkanı Gilad Itach, buna benzer bir eserin daha önce İsrail’de bulunmadığını söylüyor.
 
Itach, “Yaklaşık 4.000 yıllık bu heykelciğin yaparken gösterilen hassasiyet derecesi ve ayrıntılara dikkat edilmesi son derece etkileyici. Kabın boyun kısmı, figürün üst kısmı için bir temel olarak kullanılmış. Daha sonra kollar, bacaklar ve surat eklenmiş.”


 
Kabın bulunduğu mezarda aynı zamanda başka kaplar, bıçaklar, ok uçları, balta başı ve koyun kemikleri bulundu. Arkeologlar tüm bunların, Kenan topluluğunun önde gelen bir üyesi için yapılmış cenaze törenine ait objeler olabileceğini düşünüyor.
 
Itach, “Eski dönemlerde ölen insanların diğer hayatta kullanabileceği eşyalarla gömülmesi bir gelenekti. Bildiğim kadarıyla, böyle benzersiz bir figürlü kabın da içinde bulunduğu zengin bir mezar İsrail’de daha önce hiç keşfedilmemişti.”
 
“Figürün kafası sanki düşünceli bir haldeymiş gibi eline yaslanmış. Bu figürü, kabı yapan kişi mi yoksa başka bir sanatçının mı yaptığı henüz kesin değil.” (Kaynak: Arkeofili)