İznik Antik Roma Tiyatrosu'ndaki kazı çalışmaları sırasında, tiyatroya ait olduğu belirlenen, heykel kaidesi üzerinde yer alan Yunanca yazıt ortaya çıkarıldı. 

Kaymakam Nurettin Kakillioğlu, kazı bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, tiyatronun sahne binası kazılarında Bizans dönemine ait kiremit duvar eklentilerine rastlanıldığını söyledi.

Alandaki çalışmalar sırasında heyecan verici bir bulguya da ulaşıldığını dile getiren Kakillioğlu, "Kazılarda tiyatroya ait olduğu belirlenen, heykel kaidesi üzerinde yer alan Yunanca yazıt ortaya çıkarıldı. Yazıtın günümüz Türkçesine çeviri çalışmaları sürüyor. Elde edilecek bilgilerle epigrafik açıdan tiyatro tarihine yeni veriler eklenecek olması bizler için heyecan verici bir gelişme" dedi.

Kakillioğlu, yazıtın yanı sıra yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen metal bir buluntuya rastlanıldığını, henüz ne olduğu kesinlik kazanmayan bu parçanın günümüzdeki tiyatro biletine benzediği konusunda görüşlerin bulunduğunu bildirdi.

Tiyatrodaki kazı çalışmaları hakkında da bilgi veren Kakillioğlu, şunları söyledi: "Seyirci oturma sıralarını taşıyan tonozlu galerilerden 4 tanesi tamamen açığa çıkarıldı. Ayrıca tiyatro içinde geç dönemlerde yapılan toplu ölü gömülerinde, salgın hastalıklara karşı kireç elde edebilmek amacıyla oluşturulmuş kireç havuzuna ulaştık. Buradan elde edilen kireçlerle toplu gömülerin üzerine serpilerek bir nevi hijyen arayışı söz konusu. Şu anda çalışmalar 2 katlı olduğu düşünülen Skene'de (sahne binası) sürdürülüyor. Orkestra bölümünün kuzeyinde yer alan dolgu toprak kaldırılarak, ilk etapta Proskene (sahne platformu) açığa çıkarılmış ve sahne binasının diğer mimari ögelerinin bağlantılarına ulaşılmıştır. Zengin mimari bezeklere sahip olduğu bilinen sahne binasının ön cephesi günümüze ulaşmamıştır. Ancak Skene'den Proskene'ye açılan 5 kapı bulundu. Bu kapılar, Anadolu'ya özgü olması sebebiyle çok önemli."

Kakillioğlu, kazı çalışmaları sırasında 300'den fazla sikke, çok sayıda pişmiş topraktan yapılmış kandil, haç, kemer tokası, çivi ve günlük kullanım seramiklerinin bulunduğunu ifade ederek, sahne binasına uzanan muhtemel Roma yolunun da açığa çıkarılması beklentisinde olduklarını, ancak tiyatro genelinde gözlemlenen tahribat nedeniyle yolun açığa çıkmasının kesin olmadığını kaydetti.