Mersin’in Silifke ilçesinde Uzuncaburç’un 4 km doğusundaki Olba antik kentinde arkeolojik korumacılık açısından korkulan oldu ve defineciler, iki bin yıllık tarihi eseri dinamitle patlattı.

Olba’da Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında bir ekip tarafından yıllardır sürdürülen yüzey araştırması ve kazılarda en büyük sorunlardan birini definecilerin yol açtığı arkeolojik tahribat oluşturuyordu. Olba Kazı Başkan Yardımcısı Okt. Murat Özyıldırım’ın (Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü) 5 Mart 2011’de Olba’ya öğrencileriyle yaptığı gezide Olba Su Kemeri’nin yaklaşık 50 m. güneyinde, Tapınak Kabartmalı Kaya Mezarı’nın üzerinde patlatılmak üzere hazırlanan dinamit düzeneği fark edilmiş jandarmanın müdahalesi sağlanarak, patlayıcı düzeneği kaldırılmıştı.

Kaçak kazılar konusunda Olba Kazı Ekibi, ilgililerin ve basının konuya dikkatini çekmek için gerek bilimsel yayınlarla gerekse konferans ve basın aracılığıyla konunun ciddiyetini duyurmaya çabalamışlardı.

Bu konuda Olba Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten, “Yıllardır Jandarma Genel Komutanlığı dahil olmak üzere yetkililere Uzuncaburç Jandarma Karakolu’nun kapatılmasının definecilerin Olba’da rahat çalışabilmesine imkân verdiğini anlatmaya çalışıyoruz. Olba Kazısı’nın son sekiz aydır bir bekçisi var. Ancak son olayda görüldü ki bekçi, kentin definecilerden korunması için kesinlikle tek başına yeterli önlem değil. Korktuğumuz oldu ve Olba’nın en değerli eserlerinden biri büyük tahribata uğratıldı” dedi.

Olba Kazısı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım da, “Kazı ekibimiz, yıllardır ilgililere Olba’dan 4 km mesafedeki Uzuncaburç Jandarma Karakolu’nun yeniden açılmasının gerekliliğini anlatmaya çalışıyor, bu karakolun kapatılması, bölgenin arkeolojik korumacılığı açısından affedilmez bir hata olmuştur. Az sayıda personeliyle Kırobası Jandarma Karakolu’nun yarım saat mesafedeki Olba’yı koruması, mümkün değil. Sonunda korktuğumuz başımıza geldi” dedi. (Demokrat Haber)