Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki kazıların 1989 yılında Prof. Dr. Recep Meriç tarafından başlatıldığını, kazı alanı tarihinin M.Ö 7. yüzyılın sonlarına dayandığını belirtti.

 

Bu yılki kazı çalışmalarında 1800 yıl önceye ait yüzlerce buluntu elde ettiklerini kaydeden Aybek, buluntular arasında tek kulplu bardaklar, kadehler, tabaklar, aydınlatma işlevi olan kandiller, pişirme kapları, kaselerin yeraldığını bu materyallerin temizlenme aşamasında olduğunu anlattı.

 

Yüzlerce buluntunun tek bir odadan elde edildiğini de dile getiren Doç. Dr. Serdar Aybek, ''Beklemediğimiz sayıda güzel buluntularla, günlük mutfak gereçleri ile karşılaştık. Bunların bir yemek takımının parçaları olabileceğini düşünüyoruz. Bu eserler sadece bir odada bulundu.  O odaların kazısı henüz tamamlanmadı. Önümüzdeki günlerde bu iddiaların gerçeklik kazanabileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

       

ÖREN YERİ PROJESİ KORUMA KURULU TARAFINDAN ONAYLANDI

Metropolis'in ören yeri olabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü ve Metropolis Kazı Başkanlığı

tarafından ''Metropolis Ören Yeri ve Çevre Düzenlemesi Projesi'' hazırladıklarını anlatan Serdar Aybek, projenin İzmir 2. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığını söyledi.

 

Serdar Aybek, projenin hayata geçmesi durumunda Metropolis'in düzenli bir ören yeri haline geleceğini, ziyaretçilerin daha iyi şartlarda bölgeyi gezebileceğini, kentin çevresinin çitlerle çevrilip koruma altına alınacağını, kamera gibi fiziki imkanların hayata geçirileceğini belirtti.

 

Aybek, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi, Sabancı Vakfı, Torbalı Belediyesi, TÜBİTAK gibi kurumların desteğiyle sürdürülen kazıların Torbalı'ya sanayi kenti olmasının yanı sıra kültür kenti olma özelliği de kazandıracağını kaydetti.

       

YENİ MOZAİKLER BULUNDU

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Arkeoloji Bölümü Restorasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi ve Metropolis Kazı Başkan Yardımcısı Ali Kazım Öz de, Roma Hamamı olarak adlandırdıkları tepenin eteklerinde yer alan Palaestra bölümünde 7 metre genişliğindeki mozaikleri ortaya çıkardıklarını anlattı.

 

İonya kent bölgesinde yer almasına karşın İon kentleri arasında gösterilmeyen ve ''küçük bir kent'' olarak görülen Metropolis'in zengin mozaiklere sahip olduğunu ifade eden Öz, ''Bu mozaikler Metropolis'in aslında komşuları olan Efes ve İzmir'den çok da farklı olmadığını gösteriyor. Kazılarda sınır yok. Sürprizler olabilir. Biz mozaiklerde geometrik şekillere rastladık. Bu mozaiklerin benzeri Perge Antik Kenti'nde bulunuyor. Mozaiklerde insan, kuş figürleri ele geçirdiğimizde önemi daha da artacak'' diye konuştu.