Anadolu topraklarında yüzbinlerce Ermeni'nin öldürülmesiyle sonuçlanan Ermeni Soykırımı'nın 4. yılında İstanbul Harbiye'de dikilen "11 Nisan Anıtı"nın akıbeti de belirsiz.

 

Bu anıt 1919’da İstanbul’da tehcir suçlularının yargılanmaları ve mahkemelerinden sonra katledilen ve sürülenlerin anısına Divan otelinin olduğu yere dikildi. 1922’ye kadar orada kaldı. Sonrası meçhul…

 

24 Nisan 1915 tarihinde yüzlerce Ermeni aydının gece yarısı operasyonuyla evlerinden alınarak Çankırı ve Ayaş'a gönderilmesiyle başlayan Ermeni Tehciri tarihimize kara bir sayfa olarak geçti. Yıllarca o dönemde yaşananların üzeri örtülse de, yapılan katliamlar nedeniyle bir süre sonra yetersiz de olsa, Osmanlı yönetiminde bile davalar açılmış, çok sayıda kişi yargılanmış, idam ve çeşitli hapis cezaları verilmişti.

 

Hatta, birçoğunun mezar yeri bile bilinmeyen soykırım kurbanları anısına Tehcirin başlangıcının 4. yılında Divan Oteli, İstanbul Radyosu ve Harbiye Orduevi'ni içine alan alanda bir anıt dikildi.

 

Eski takvime göre, 24 Nisan günü olan 11 Nisan'a denk geldiği için "11 Nisan Anıtı" adı verilen anıt, daha sonra yok edildi. Tarihçi Pamukçiyan, 11 Nisan Anıtı'nın kaidelerini Harbiye Orduevi'nin bahçesinde gördüğünü anlattı.

 

Ancak soykırımın 97. yılında, öldürülen yüzbinlerce Ermeni gibi anıtın akıbeti de belirsiz. (ETHA)