Diyalog Grubu üyesi yazar Tarhan Erdem, AKP hükümetinin referandumda yürüttüğü kampanyaya tepki gösterdi. Tarhan, “'Evet' derseniz vatanseversiniz, muasır medeniyet seviyesinden yanasınız. 'Hayır' diyenleri de tanımlamak lazım. 'Hayır' demek yasak mı? Mesele bundan ibaret” diye sordu.

16 Nisan’da yapılacak referandum sürecini yorumlayan Diyalog Grubu üyesi siyasetçi-yazar Tarhan Erdem, Cumhurbaşkanlığı ve 2015 milletvekili seçimleri ile birlikte Türkiye’de seçimlerdeki eşitlik ilkesinin ortadan kaldırıldığını ifade etti.

2015’te yapılan seçimlerden hiçbir kurala saygı gösterilmeyeceğinin belli olduğunu söyleyen Erdem, “Bana göre 2014 Ağustos ayının başından beri seçim ilkeleri uygulanmamaktadır. Dolayısıyla Türkiye’deki seçim işlemleri bütünüyle Anayasaya aykırı olarak, Anayasa göz ardı edilerek yapılmaktadır. Cumhurbaşkanı seçimi de, milletvekili seçimi de aynı şekilde oldu” dedi.

‘HAYIR DEMEK YASAK MI?’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referanduma ilişkin konuşmalarını dinlediğini söyleyen Erdem, “Bu memleket halkoyunda ‘Evet’ oyu vereceklerden mi ibaret?” diye sorarak, “Biz bunu mu tespit etmek istiyoruz. ‘Evet’ derseniz vatanseversiniz, gelişmeden, muasır medeniyet seviyesinden yanasınız. ‘Hayır’ diyenleri de tanımlamak lazım. ‘Hayır’ demek yasak mı? Mesele bundan ibaret” dedi.

‘EŞİTLİK İLKESİ YOKSA SEÇİM DE YOK’

Türkiye’de seçim ilkelerinin uygulanmasına ilişkin ciddi bir mücadeleye başlanması gerektiğini söyleyen Erdem, 16 Nisan’da yapılacak seçimde eşitlik ilkesinin olmadığını, eşitlik ilkesi uygulanmayan bir işleme de seçim demenin mümkün olmadığını vurguladı.

‘SEÇİM TEK YÖNLÜ DEĞİLDİR’

AKP’nin “Evet’ derseniz istikrar devam eder” söylemlerine de tepki gösteren Erdem, “Öyleyse neden halk oylaması yapıyoruz? Halk oylamasında ‘Sorulan sualin bir tek tarafı olursa memleket için iyi olur’ deniliyor. Bunu Cumhurbaşkanı, Başbakan, basın, televizyonlar böyle ilan edebiliyorsa o zaman seçim yapmayalım. Niçin bunu halkoyuna sunuyorlar? ‘Bu olacaktır’ desinler. Eğer seçecekseniz seçim tek yönlü değildir. Eğer siz; ‘Benim söylediklerim kazansın çünkü istikrar gelecek, refah gelecek, muasır medeniyet yoluna çıkma yolu açılacak diyorsanız; o zaman ben vatan haini mi oluyorum? Bunu halletmemiz lazım. Açıkça söylememiz lazım. Başka türlü olmaz. Yapılan iş seçim değil” ifadelerini kullandı.

Referanduma gidilirken ‘Evet’ ve ‘Hayır’ cephesinin seçime eşit koşullarda hazırlanamadığını vurgulayan Erdem, “Eşit olmayan seçim mücadelesi, işlemleri, yayınları olmazsa seçim olmaz. YSK’nin Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçiminden önce uzun uzun yazdığı kararlar vardır. Bu kararları Radyo Televizyon Üst Kurulu’na bildirmiştir. 687 sayılı KHK onu da, YSK’nın bu kararları dayandırdığı maddeyi yürürlükten kaldırdı ve bitti” dedi.

KAYNAK: DİHABER