Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Koyunlu köyünden yaylaya giden köylülerin içinde bulunduğu minibüse ateş açılmasıyla ilgili olarak olay yerine ilk giden tanıklar DİHA'ya konuştu.

Saldırıdan 15 dakika sonra bölgeden geçen ve askerlerin araçlarından indirerek tehdit ettiği yurttaşlar "Minibüsü PKK taradı" şeklindeki haberleri ve Valilik açıklamasını yalanladı.

Her gün olduğu gibi bu sabah da yaylaya giderek hayvanlarının durumuna baktıklarını ve işlerini tamamladıktan sonra geri döndüklerini söyleyen Sinan Karabacak isimli yurttaş, dönüş yolunda yaylanın girişinde askerler tarafından durdurulduklarını anlattı.

"DEREYE GÖTÜREREK YERE YATIRDILAR"

Askerler ile aralarında 200 metre bulunduğunu ve "dur" ihtarı üzerine araçlarından indiklerini, askerlere doğru yürüdüklerini söyleyen Karabacak, şöyle devam etti:

"Biz askerlere yaklaştığımız gibi askerler ağaçların arkasına konuşlandı ve nişan aldı. Bize 'inin' dediler biz de indik. O anda ben yanımdaki arkadaşıma, 'Bunların niyeti iyi değil, bizi vuracaklar' dedim. Biz indikten sonra bize 'Dereye inin' dediler. Dereye inince 'yere yat' dediler. Biz yatmadık, yatsaydık kesin bizi vuracaklardı. Biz askerlere 'Neden bizi durduruyorsunuz. Bunun sebebi ne, suçumuz ne?' diye sorduğumuzda bize sadece 'Yat konuşma, dereye doğru gidin ve orda çömelin' dediler."

'HA BUNLAR YAYLACIDIR'

Oraya vardıklarında 15 dakika öncesinden olayın meydana geldiğini sonradan öğrendiklerini belirten Karabacak, "Biz ısrarla 'Neden bize bunları yapıyorsunuz?' deyince, uzman çavuş bize silahını yönlendirdi. Ardından bölük komutanı geldi, başçavuş geldi. Başçavuş 'Konuşmayın' dedi. Biz yine tepkilerimizi sürdürürken 'Ha bunlar yaylacıdır, bırakın gitsinler' dediler. Biz ısrarla bu operasyonu, aramayı neden yapıyorsunuz dediğimizde bizlere, 'Konuşmayın, çok konuşursanız sizi alıp içeri atarız' şeklinde tehditler savurdular. Bizi bırakmalarının ardından yola çıktık" dedi.

'ORADA PKK'NİN HERHANGİ BİR İŞİ OLAMAZ'

Valiliğin açıklamasının gerçekten uzak olduğunun altını çizen Karabacak, "Avunder Yaylası diyoruz biz oraya. Orada PKK'nin herhangi bir işi olamaz. Çünkü Avunder'ın hayvanı orda, çoluk çocuğu orada, kaz tavuğu orada. Bunu PKK'nin yapması imkansızdır. Hadi diyelim PKK yaptı, valilik diyor ki onlar yapmış, peki 15 dakika öncesinden bize yapılan şeyleri kim yaptı? Biz askeri tanımıyor muyuz?" diye tepki gösterdi.

"UZMANIN ELİ KOLU TİTRİYORDU, PSİKOLOJİSİ BOZULMUŞTU"

Bir diğer görgü tanığı Yavuz Çapan ise "Sarışın bir uzman, bir tane astsubay vardı. Uzmanın eli kolu titriyordu. Sanki psikolojisi bozulmuştu. Vur emri almış, bizi vuracaktı. Adam üstünü çağırdı, üstü geldi. Bizim tepkimizi gördü ve bizi bıraktılar" diye anlattı.