Hollanda ve Almanya ile Türkiye arasında yaşanan referandum etkinliği düzenleme gerilimine dair CHP'den yeni bir hamle geldi. CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 298 sayılı Seçim Temel Hükümleri Kanunu'da yer alan 'yurtdışında seçim propagandası yapılamayacağına' ilişkin ibarenin kaldırılması için yasa değişikliği teklifi verdi.

CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Hollanda ve Almanya ile çıkan krizler nedeniyle, 'yurtdışında seçim propagandası yapılamayacağına' ilişkin yasağın kaldırılması için yasa değişikliği teklifi verdi.

Tanrıkulu’nun verdiği değişiklik önerisinin gerekçesinde, AK Parti’nin yurt dışında yapacağı referandum çalışmalarının önce Almanya ardından Hollanda hükümetleri tarafından engellendiği belirtilerek “Dışişleri Bakanının Hollanda’ya kabul edilmemesi ülkemiz adına üzücü bir durumdur” denildi.

Yurtdışında seçim propagandası yapılmamasına ilişkin yasağın, AK Parti iktidarı döneminde 298 sayılı Seçim Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’a konulan “Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz” hükmüyle getirildiğini hatırlatan Tanrıkulu, “AKP kendi yaptığı bu düzenlemeye rağmen yurt dışında propaganda yapmaya çalışmaktadır. AKP her zaman olduğu gibi kendi yarattığı bir mağduriyet üzerinden derin bir algı operasyonu gerçekleştirmek istemektedir. Teklif ettiğimiz değişiklikle hem yurt dışında propaganda yapmanın önündeki engel kaldırılacak hem de AKP’nin mağduriyetler üzerinden seçmeni etkilemesinin önüne geçilerek demokrasinin kurum ve kurallarıyla sağlıklı olarak işlemesi sağlanacaktır” dedi.