CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, TBMM'de 11 milletvekilinin istifası durumunda boş koltuk sayısının 30'a ulaşacağını, bu durumda ara seçim kararı alınmak zorunda kalınacağını belirterek muhalefete çağrı yaptı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, erken seçim için 11 milletvekilinin istifa etmesi çağrısı yaptı.

Özcan, "Şu kardeşinize güvenin, siyasi hayatı halkın içinde geçti bu kardeşinizin. Diyorum ki, milletin sesini iyi duyabilen, hayatı halkın içinde olsan siyasetçi olarak diyorum ki, ben artık bitti diyorsam bu iş bitmiştir. Haydi bir cesaret. Liderler tamam derse, millet adına 11 vekil arkadaşımız gövdesini taşın altına koyacaktır" dedi.

Özcan bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, şöyle konuştu:

"11 tane cesur yürekli milletvekili lazım. 11 milletvekili istifa ederse 30 milletvekiline ulaşacak boşalan koltuk sayısı. TBMM bu durumda ara seçim yapma kararı alacak. Bu 11 cesur yürekli kim olabilir? Ankara 1. bölgeden bir arkadaşımız, İzmir'de iki bölge var, birer kişi, Aydın, Muğla, Eskişehir, Kırklareli, Balıkesir, Hatay'dan birer arkadaşımız...

Muhalefet liderleri bu çağrıma kulak verirlerse, 'artık yeter, Türk milletini bu esaretten kurtarmak lazım, insanlar aç, ülkenin sorunları benim koltuğumdan daha önemli, benim bekamdan daha önemli' diyen 11 cesur sürekli vekil çıkarsa, ara seçimde Türkiye seçmeninin yüzde 56'sı oy kullanacak. Bu yüzde 56, 30 milletvekili için sandık başına gidecek. Bu bir ara seçim olmaz, siyasetin doğası gereği genel seçime dönüşür. Sayın Erdoğan'ın, AK Parti'nin bunu bir erken genel seçime götürmeme şansı yok, tıpış tıpış gidecek."

ERKEN SEÇİM ŞARTLARI NELERDİR?

Yeniçağ’ın haberine göre, erken seçim için anayasa değişikliğine gerek yok. Meclisteki 276 milletvekilinin erken seçime gidilsin diye oy kullanması yeterli oluyor.

Mecliste toplam 352 koltuğa sahip olan AK Parti ve MHP'li vekillerin erken seçimden yana oy kullanması aslında erken seçimin önünde bir engel olmayacağını gösteriyor.

Eğer mecliste çoğunluğun oyunun erken seçime tezkere çıkarması yönünde olursa, YSK 60 gün içerisinde seçim yapabiliyor?

ERKEN SEÇİM NEDİR?

Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir. Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir. Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.

ERKEN SEÇİM NE ZAMAN YAPILIR?

Anayasa'nın 77'nci maddesine göre, erken seçim kararını TBMM ya da Cumhurbaşkanı verebiliyor. Erken seçim kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanı'nca verilmesi halinde ise bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim yapılıyor.

KAÇ VEKİL İSTİFA EDERSE ERKEN SEÇİME GİDİLİR?

Anayasa'nın 78'inci maddesinin gereği olarak TBMM vekillerinin bir kısmı ölüm yahut istifa gibi nedenlerle üyeliklerini sonlandırırsa ara seçime gidilir. Ara seçim, her seçim dönemi için bir defa ve genel seçimden otuz ay sonra yapılabiliyor. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tam sayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına karar verilir.

Üye tam sayısı olan 600'ün %5'i, 30 milletvekiline denk geliyor. Ancak Meclis'te ölüm ve milletvekilliğinin düşmesi nedeniyle zaten 11 eksik var ve sandalye sayısı 589'a indi. Bu durumda 19 milletvekilinin daha istifasıyla boş sandalye sayısının 30 milletvekiline ulaşması halinde 3 ay içinde ara seçim zorunlu oluyor; seçimin üzerinden 30 ay geçmesi kuralı geçerliliğini yitiriyor.