Yassı formlu dirençli bir yapıya sahip bir asalaktır. Pirelerin boyları 1,5 mm. Den 3,3 mm.ye kadar değişebilen, hızlı hareket eden, memeli ve kanatlıların vücutlarında ve konakladıkları canlıların kanını emerek yaşayan asalak yaşam süren küçük böceklerdir.

Pireler Hangi Canlıların Üzerinde Yaşarlar

Pireler başta insanlar olmak üzere kedi, köpek, kanatlı kümes hayvanları, tavşanlar üzerinde sıkça görülürler. Üzerinde yaşadıkları canlıyı ısırdıklarında salgıladıkları sıvı kayıntı yapar. Salgıladıkları sıvıya alerjik reaksiyon gösteren canlılarda, ısırılan yer kızarır ve şiddetli kaşıntı hissi oluşur. Pire ilaçlama yapılmadığı takdirde, çok sık ısırılan kişilerde gelişen alerjik reaksiyon karaciğerde kalıcı lezyonlara sebep olabilir.

Pirelerden Bulaşan Hastalıklar

Pirelerin konakladıkları canlıları ısırmak için salgıladıkları sıvının içerisinde bulunan Yersinia Pestis adlı bakteri insanlara bulaştığında ölümcül bir hastalık olan Hıyarcıklı Veba hastalığı meydana gelir. Bu hastalığın tedavisi oldukça zor ve uzun süreçtir. Bu hastalığın dışında pireler ısırdıkları insanlarda bulunan hastalıkları, ısırdıkları diğer insanlara da bulaştırabilirler. Bu nedenle de insanlara sadece Hıyarcıklı veba hastalığı değil birçok tehlikeli ve ölümcül hastalığı da bulaştırabilirler.

Pire İlaçlamada Kullanılan İlaçlar

Pire ilaçlama için kullanılan çok çeşitli ve geniş bir yelpazede bulunmasına rağmen genelde ilaçlar üç ana şekilde üretilir ve satılırlar. Bunlar toz ilaçlar, sıvı ilaçlar ve solüsyon ilaçlar. Toz ilaçlar sulandırılarak kullanılırlar, sıvı ilaçlar doğrudan püskürtülerek kullanılırlar ve solüsyon ilaçlar da su ile seyreltilerek kullanılırlar. Her üç tip ilacın kullanım alanları aynıdır.

Fare ilaçlama

Pire dışında insanlara çok sıkıntı çıkaran başka bir canlı da faredir. Fareler çok çabuk ürerler evlerde besinlerinize ortak olurlar. farelerden korunmak için kemirgen kontrol istasyonları ve fare yemleme istasyonları kurulmalıdır. bunun için iyi bir böcek ilaçlama firmasından deste alabilirsiniz