İnternetten para kazanma konusunda birçok gelir modeli bulunuyor. En kolay ve trend olanlardan biri olan web sitesi üzerinden para kazanmak aslında en çok tercih edilen oluyor. İnternet sitelerinin kurulması, emek verilmesi, gerekli çalışmaların yapılması zamanla ziyaretçi akışının artmasını sağlıyor ve kazançlarınız da paralel olarak artıyor.

Para kazandıran sitelere sahip olmak için aslında iki farklı gelir modeli bulunuyor. Bunlardan birincisinin gelir modeli reklam yayınlamak diğerinin ise ürün/hizmet satışı ile gelir elde etmektir. Şimdi sırası ile bir internet sitesinin para kazandıracak hale gelmesi için gereken aşamaları birlikte inceleyelim.

ETKİLİ BİR WEB TASARIMI ŞART!

Dükkanların vitrinleri ve dekorları ne kadar etkili olur ise ürünlerini o kadar iyi şekilde sergileyebilmektedir. Kimi zaman bizler de vitrinlerin ve dekorasyonun güzelliğinden dolayı dükkana girmemek için dirensek de vitrinler galip gelmiyor mu?
               
İnternet dünyasında ise web tasarım konusunda şık, alışılagelmişin dışında bir tasarım uygulamanız sitenizi daha ön planda ürünler sergilemenize neden olacaktır. Ürünlerinizin yanı sıra şıklığını bir de kullanım kolaylığı ile süslemeniz gelecek ziyaretçilerin akıllarında sitenizin isminin yer etmesini sağlayacaktır. Yapılan araştırmalara göre görsellerin ziyaretçiler üzerinde yazılardan çok bilinçaltına yerleştiği kanıtlanan bir tezdir.

Tasarım alanında renklerin uyumundan da etkin şekilde yararlanılması gerekir. Örneğin yeşilin güven, kırmızının harekete geçiriciliği ve mavinin huzur temasını ziyaretçiye aktardığını bilmenizde yarar var.

Nasıl ki yeni bir işletme kurarken her şeyin en iyisini olmasını istiyorsanız ve yatırım yapmaktan çekinmiyorsanız, internet sitesi konusunda para ödemekten korkmayacağınız bir tasarıma sahip olmanız gerektiğini, uzun yıllar boyunca onu kullanacağınızı ve önemini de unutmayınız.

Tasarımlar hazırlanırken içeriğiniz ile alakalı enstantaneler kullanmanız sitenizin içeriği ile tasarımı uyumlu hale getirecek bir stratejidir. Ana okul ürünleri satan bir site kurmayı planlıyorsanız arka planına yerleştirilecek çizgi roman karakterleri sitenizi ziyaretçilerinize daha hoş gösterecektir.

SORUNSUZ BİR YAZILIM KUSURSUZ BİR SİTE OLUŞTURUR!

Tasarımınız hazır olduğuna göre sorunsuz bir yazılım ile birleştirilmesi sitenizi ortaya çıkararak ziyaretçilere hazır hale getirecektir. Peki sorunsuz bir yazılımdan kastımız neler olabilir?

- Kırık linklerin bulunmaması
- Çalışmayan fonksiyonların bulunmaması
- Ziyaretçiye sitede bir kısıtlama yapılmaması
- Eski yazılım teknolojilerinin kullanılmaması

Yukarıda belirttiğimiz maddelerden yazılımınızda bulunuyorsa üzgünüz ki sitenizde sorunlu ve sağlıksız bir yazılım ile ziyaretçilerinize hizmet veriyorsunuz demektir.

Yazılımınızı size özel olarak yaptırmanız aslında tam olarak tüm isteklerinizi yerine getirebilen bir yazılım sahibi olmanızı sağlar. Site kurmak isteyenlerin genellikle yaptığı en büyük hata ne istediklerini bilmemesinden kaynaklıdır. Standart bir site kurmak istiyorsanız hazır yazılım alt yapılarını tercih ederek özgün size özel çizilmiş tasarımınız ile birleştirebilirsiniz. Fakat kendinize özel bir yazılım yapmak istiyorsanız mutlaka bir doküman hazırlayarak web tasarım firmasına gitmeniz hem maliyet konusunda hem de proje sürecinde işinizi çok kolaylaştıracaktır.

Yazılım alanında önceden belirlenmeyen her istek sizlere proje sürecinde ek maliyetler çıkarabilir. Aynı zamanda yazılım dili de sitenin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Gelişen teknoloji yazılım dilleri alanında da birçok farklı dilin oluşmasını sağlamaktadır. Şu anda en yaygın ve sorunsuz yazılım dili olarak PHP dilini tercih edebilirsiniz. Sitenizdeki isteklerinize göre yazılım firmalarının size önerilerini de değerlendirebilirsiniz.

ETİCARET SİSTEMLERİ İÇİN WEB SİTESİNİN ÖNEMİ!

İnternetten ürün satışı yapmak isteyen kişiler için olmazsa olmazlardan biri de e-ticaret sistemleridir. Günümüzde birçok e-ticaret sisteminin olması sizlere tercih açısından da birçok alternatif olmasını sağlar. İnternette ürün satışı yapabilmek için müşteri açısından görsel ve işlevsel, kolay anlaşılabilir ve güven verecek olan e-ticaret sitesi yazılımının kullanılması gerekmektedir. Fakat satacağınız ürün/hizmetlere uyarlanması açısından bazılarının siteniz ile uyuşmayacağını da bilmenizi isteriz.

Peki bir e-ticaret sitesinden beklentiler nelerdir? Aslında bu beklentileri fark ettiren alışveriş sitelerindeki ziyaretçilerin davranışları oluşturmaktadır. Bir ürün günde 10 tane satarken ziyaretçi davranışlarına göre optimize edilerek ürünün günlük satış rakamını 20-30 hatta 50'ye kadar çıkarabilmeniz mümkündür.

Kolay Kullanım : Eticaret sitelerinde kolay kullanım oldukça önemlidir. Nasıl ki bir mağazada ürünler istifli ve düzenli şekilde duruyor ve hangi reyonun erkek, hangisinin bayan ve hangisinin çocuk olduğunu rahatlıkla buluyorsanız e-ticaret sitenizde ürünlerinizin de kategoriler oluşturulmuş olması ziyaretçilerin kullanımı açısından işlerini kolaylaştıracaktır.

Etkili Özellikler : E-ticaret sitenizi diğer sitelerden ayıran bir özelliğinin mutlaka olması gerekmektedir. Bu özellik kişilerin akıllarında kalacağından dolayı sabit müşteriler elde etmenizi de sağlayacaktır. En basitinden sitede olup bitenleri ziyaretçilere sunabilirsiniz. Ahmet A. şu ürünü sipariş verdi, Yeşim C. sitemize üye oldu şeklinde.

Sosyal Medya Desteği : Yaptıracağınız e-ticaret sisteminde mutlaka sosyal medya desteğinin bulunması gerekmektedir. Sahip olacağınız ziyaretçiler paylaşarak ürünlerinizi arkadaşlarına da göstermek isteyebilir.

Stok Takibi : E-ticaret sistemleri için en önemli hususlardan biri de stok takibidir. Anlık olarak stoklarınızı takip edebilmeniz gerekmektedir. Stoklarda yapılan yanlışlar ziyaretçilere yansıtıldığı anda sitenizin güven kaybına uğraması kaçınılmazdır.

Kargo Sorunsalı : Sisteminiz içerisinde mutlaka kargo durumlarını ve sipariş aşamalarını belirten bir özellik bulunması gerekmektedir. Ziyaretçileri sürekli her aşamada bilgilendirmeniz onlara güvende olduklarını ve özel olduklarını hissettirecektir.

İletişim Kolaylığı : E-ticaret sisteminde bulunan iletişim yöntemlerini zengin tutmaya çalışın. Zira müşterilerinizin sizler ile iletişim kurma kolaylığını sağlamanız da size olan güveni arttıracaktır. Örneğin canlı destek, telefon ile iletişim, mail ile iletişim şeklinde genişletebilirsiniz.

SEO = ZİYARETÇİ, ZİYARETÇİ = PARA MANTIĞI

Sadece internet sitenizin olması para kazanmanız için yeterli olmamaktadır. Para kazandıran bir web sitesine sahip olmak için sıradaki aşama ise o seo çalışmasıdır. Konu hakkında bilgisi olmayan kişiler için kısaca SEO yani arama motoru optimizasyonu çalışmasını tanıyalım.

İnternet siteleri ziyaretçileri arama motorlarından aradıkları arama sorguları (anahtar kelimeler) sayesinde bulurlar. Bu anahtar kelimeler üzerinden en alakalı siteler ziyaretçilerin ekranına sıralanır. Siteler anahtar kelimeler üzerinde ne kadar otorite sahibi ise en üst sırada yer alır.

Site sahipleri açısından seo çalışmaları ile belirlenen anahtar kelimeler üzerinde sıralamada yükseliş yaşarlar. Örneğin bir kartvizit firmanız var ise "kartvizit" kelimesi anahtar kelimeniz olarak seo çalışması yapılmaya değerdir.

Seo çalışması ile başarı sağlandıktan sonra "kartvizit" aramalarında ilk sıralarda yer almanız bu üründe talebi olan kişilerin de sitenize girmelerini sağlayarak sizlere müşteri kazandıracaktır. Ziyaretçilerinizi maksimum müşteriye dönüştürmek içinse site içi servislerinizi ve hizmetlerinizi etkin şekilde tutmanız gerekmektedir. Örneğin bir kartvizit yaptırmak isteyen kişinin aklındaki soruları tahmin ederek sıkça sorulan sorular bölümünde veya başka bir sayfanızda bunlara değinirseniz ziyaretçiyi içerik aracılığı ile aklındaki cevaplanmamış sorulardan da kurtarabilirsiniz.

İnternet siteleri kurulduktan sonra farklı reklam stratejileri de uygulayabilirsiniz fakat para kazandıracak bir site oluşturmak istiyorsanız Seo sizin vazgeçilmeziniz olmalıdır. Para kazandıracak bir projeniz olduğuna inanıyorsanız sizlere özetle yapılacakları tekrar hatırlatalım;

- Şık, sadece ve içeriğiniz ile uyumlu bir tasarım kullanılması
- Sorunsuz bir yazılım ile yola çıkılmalı
- Eticaret siteleri için özel olarak hazırlanacak bir yazılım yapılması
- Seo çalışmaları ile daha çok ziyaretçi ve daha çok müşteri elde etme planı