Kurumların ve şirketlerin kitleler ile iletişimi bilindiği üzere halkla iletişim ajansları yani PR şirketleri aracılığıyla sağlanmaktadır. Marketing Türkiye dergisinin hazırladığı sorular eşliğinde Türkiye’de Halkla İlişkilerin geleceği hakkında çıkarımlar yapıldı.

Türkiye üzerinde faaliyet gösteren 500’e yakın PR ajansı mevcut. Bu sektörün ülkemizdeki tarihçesi ise 35 yıl öncesine dayanmaktadır. Marketing Türkiye Dergisi, bu gibi başka istatistikler ışığında gazetecilerin gözünden PR sektörünü değerlendirmeye çalışmıştır. Hangi PR ajansı işini kaliteli olarak yapıyor? Hangi PR ajansı medya ile olan iletişimde daha ileride? Hangi ajans daha çabuk geri dönüşler yapıyor? Hangisi daha yaratıcı? Gibi sorular Marketing Türkiye dergisi tarafından gazetecilere yöneltildi. Gazetecilerin izlenimlerine göre Manifesto İletişim ve Kurumsal İletişim şirketlerinin en hızlı Pr ajansları arasından ayrıştığı yönündedir. Manifesto İletişim, PR hizmetlerinin yanı sıra, Etkinlik ve Organizasyon Yönetimi ve Kreatif Reklam çözümleri sunmaktadır.

101 basın mensubu katılımı ile gerçekleşen bir araştırmaya göre gazetecilerin yüzde 62’sinin PR ajansaların üzerinde iyi izlenimleri varken geri kalan kısmının ise PR ajansılarına soğuk baktığı ortaya çıktı. Büyük firmaların kitleler ile ve firmalar arası iletişimi sağlayan PR ajanslarının medya ile iletişim kurmakta zorlandığı görülüyor ne yazık ki.

Pr ajanslarının gazeteciler tarafından beğenilen özellikleri ise haber kaynağı işlevi görmesi, firma ile medya arasındaki iletişimin daha sağlıklı olması, firmaların prestijlerini yükseltmesi ve yaratıcı fikirler ortaya çıkması olarak sırlanıyor. Bu sektörün Türkiye üzerinde fazla gelişmemesi sebebiyle PR ajanslarına soğuk bakan gazeteciler ise yukarıdaki işlevlerin özensiz olarak yerine getirilmesinden şikâyetçi.

PR ajansları arasından sıyrılmayı başaran Manifesto İletişimin sırrı nedir Peki? Manifesto İletişimin verdiği samimi ve yenilikçi danışmanlık hizmetleri başarısını sağlayan temel sebeptir. İletişimin Manifesto’su sloganıyla yola çıkan kurucular, vizyonlarını tarif ederken dünya bizim oyun alanımız ifadesine yer vermişlerdir. Bu sektörde başarılı olmanın diğer bir sırrı ise hizmet verilen müşteri ile medya arasında açık, şeffaf, paylaşımcı bir ilişki kurulmasında aracılık etmekten. Yani danışmanlığı yapılan firmayı yeğe göğe sığdırmamak sağlıklı bir yöntem değildir. Manifesto İletişim ise bu gibi bir yol izlemek yerine dürüst ama ikna edici bir tutum izlemeyi tercih etmektedir. Bu tutum Manifesto İletişimin Türkiye üzerinde WorldCom’a üye tek ajans olma farkını kazandırmıştır. WorldCom dünyanın en büyük uluslararası bağımsız ajanslar ağıdır.