İlaçlama, haşere, böcek gibi canlıların çevreye verdikleri zararlarının önüne geçebilmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüdür. Her türlü zararlı haşereye karşı farklı bir uygulama yöntemi vardır. Bu ilaçlama işlemleri, ilaçlama yapılacak alanın büyüklüğü, kapalı ya da açık olmasına bağlı olarak uygulanır. Böcekten kurtulmak için ilaçlama firmaları ile irtibat kurarak yardım isteyen kişiler, jel ilaçlama ya da sıvı ilaçlamalar ile sorunlarına çözüm bulabilmektedir.

Jel ilaçlama, yiyeceklerin çok fazla olduğu alanlarda ve bu gıdaların çıkarılması saklanması mümkün olmayacak kadar çok bulunduğu yerlerde, insanların günlük yaşamlarının etkilenmemesi gereken mekanlarda alman hamam böceği, hamam böceği, kalorifer böceği gibi haşerelere karşı uygulanan bir yöntemdir. Uygulama sırasında insanlar alanı terk etmek durumunda olmadığından kolayca gerçekleştirilen bu ilaçlama öncesinde de herhangi bir önleme gerek yoktur. Bu ilacın insan sağlığına ve çevreye yan etkisi bulunmaz. 6 ay kadar süre etkisini sürdüren bu ilaçlama, silikon ya da şırınga tabancayla ufak parçalar halinde ilacın kuytu köşe yerlere konularak gerçekleştirilen bir uygulamadır. Bu yerlerin ilaçlama sonrasında silinmemesi ilacın daha etkili olmasını sağlar.

Sıvı ilaçlama da böcekten kurtulmak isteyenlerin sıkça talep ettikleri bir uygulama yöntemidir. Her mekan için uygulanabilen bu ilaçlama, her haşere çeşidi için de etkilidir. Çıyan, akrep, mite, bit, pire tahta kurusu, bu haşereler arasındadır. Ve daha birçok böcek ile mücadele edecek kişiler bu uygulama sayesinde sorunlarından kurtulabilir. Sıvı ilaçlama uygulanmadan önce, ilaçlama püskürtme ile uygulandığı için gıdaların ağızları sıkıca kapatılarak saklanmalıdır. Eğer çocuk ve bebeğiniz varsa oyuncakları saklanmalıdır. İlaçlama sırasında alanda köpek, kedi gibi hayvanlar bulunmaması sağlık açısından önemlidir. Bu ilaçlama uygulaması kapalı alana yapılıyorsa, mekan 2 saat kadar kapalı bırakılmasının ardından mutlaka yarım saat havalandırılıp da kullanılmaya başlanabilir. Sıvı böcek ilaçlama sonrasında mutfak ve gıdaların bulunduğu yerlerde açık yiyecekler bırakıldıysa bir kez de olsa sudan geçirilmesi önerilir.

Böcekten kurtulmak için bu ilaçlama yöntemlerini uygulayan böcek ilaçlama firmaları Sağlık Bakanlığı onaylı ve ruhsatlı olmak zorundadırlar.