Laparoskopi tanısal histeroskopi ve cerrahi Laparoskopi olarak ikiye ayrılır. Tanısal Laparoskopide teşhis ve tanı için görüntü alınır. Cerrahi Laparoskopi ise tedavi sırasında kullanılır. Bu yöntemde kullanılan optik alet ve cihazlar oldukça ince ve küçük olduğundan rahatça karın bölgesinde açılan kesilerden karın boşluğuna ulaştırılır.

Tanı amaçlı olan Laparoskopi işlemde rahim içerisindeki myom, polip, yapışıklık, septum (perde) gibi sorunların tespitine başvurulur. En sık olarak da kısırlık sorununda bu yöntemde oldukça başarılı sonuçlanır. Tanısal laparoskopi kimi zaman tek başına kimi zaman ise histeroskopi ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir.

Aşağıdaki videoda laparoskopi ile miyom ameliyatı görüntülerini bulabilirsiniz

Tanısal laparoskopi


- Kısırlık

- Aşırı ve düzensiz adet kanaması

- Tekrarlayan düşükler

- Rahim içerisinde yapışıklıktan şüphelenilmesi

- Ultrasonda rahim içerisinde polip veya myom benzeri alanlar izlenmesi

- Rahim içerisinde çıkarılamayan veya yer değiştirmiş spiral (RİA) olması gibi durumlarda başvurulan bir yöntemdir.

Bunun dışında tüp bebek tedavisine başlayacak olan bir kadının önceden çekilmiş bir rahim filmi yok ise tanısal laparoskopi yardımıyla rahim içine laparoskop ile girilerek rahmin tedaviye uygun olup olmadığı da saptanabilir.

Aşağıdaki yazıda laparoskopi ameliyatı hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştım:
http://www.brukseltupbebek.com/laparoskopi


Tanısal laparoskopi de riskli bir durum pek yaşanmaz. Ancak cerrahi laparoskopi ise uzmanlık gerektiren ve dikkat istenen bir yöntemdir. Uygulama sırasındaki bir hata ve dikkatsizlik hastayı ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu uygulamada ise yüzde 1 veya 2 komplikasyon yaşanabilir. Cerrahi laparoskopide iç kanama en çok rastlanılan komplikasyondur.

Ameliyat amaçlı laparoskopi: laparoskopinin bir diğer çeşidi de ameliyat amaçlıdır. Jinekolojik ameliyatların yüzde 95’inde laparoskopi kullanılır. Tanısı önceden konulmuş bir problemin ortadan kaldırılması durumunda laparoskopiye başvurulur. Tanısı konulmuş bir patolojinin tedavisi amacıyla gerçekleştirilir. Burada da tanısal laparoskopide olduğu gibi hasta anestezi altında işleme alınır. Hastanın sağlık sorununa bağlı olarak süresi de değişir.