Afganistan'da yönetimi ele geçirdikten sonra 'ılımlı' mesajlar veren Taliban'ın geçici hükümetine tepkiler gelirken, Taliban Kültür Komisyonu Başkan Yardımcısı Ahmadullah Wasiq, kadınların spor etkinliklerine katılmasının yasaklanacağını söyledi. Avustralya kamu yayın kuruluşu SBS'e konuşan yetkili, kadınların spor etkinliklerine katılımının 'uygun ve gerekli görülmediğini' savundu.

'İZİN VERİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Geçtiğimiz günlerde, Afganistan erkek milli kriket takımın maçı Taliban yönetiminin 'onay verdiği ilk uluslararası müsabaka' olarak duyurulmuştu. Söz konusu 'onayın' kadın milli kriket takımı için geçerli olmayacağına işaret eden Wasiq, "Kadınların kriket oynamasına izin verileceğini düşünmüyorum çünkü kadınları kriket oynaması gerekli değil" dedi.

ABD: TALİBAN'IN KABİNESİ BİZİ KAYGILANDIRIYOR

Öte yandan, geçmişte kadınlara eğitim ve çalışma hakkının tanınmaması, kadınların evden yalnız çıkmasına izin verilmemesi gibi uygulamalarla anılan Taliban'ın yeni yönetimde 'kapsayıcı olma' vaadine rağmen geçici hükümette kadınların ve etnik azınlıkların temsil edilmemesi dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Açıklanan listedeki isimlerin tümünün istisnasız Taliban üyeleri ya da onlara yakın kişiler olduğunu ve kabinede hiçbir kadın bulunmadığını not ettik" denildi. Açıklamada ayrıca, "Listedeki bazı şahısların ilişkileri ve geçmişleri de bizi kaygılandırıyor" ifadeleri yer aldı. ABD'nin Taliban'ı, 'sözleriyle değil icraatıyla değerlendireceğinin' de altı çizildi.

Kaynak: BBC Türkçe