Taliban'ın Afganistan'da ele geçirdiği ve kilit önemde taşıyan kent Mezar-ı Şerif'te çarpıcı bir gelişme yaşandı. Taliban karşıtı cephede Türkiye’ye yakınlıklarıyla tanınan iki savaş ağası -Taciklerin grubu Cemiyet-i İslami’nin lideri Ata Muhammed Nur ve Özbek komutan Raşid Dostum- Mezar-ı Şerif'ten kaçtı. Dostum'un Taliban tarafından görüntülenen şatafatlı sarayı ise sosyal medyada tepki çekti.

Mezar-ı Şerif'i Taliban'a karşı savunan yerel milis güçlerini komuta eden Nur, kaçma kararının ardından merkezi hükümetin kendilerine bir komplo kurduğunu iddia etti. Nur, kendisinin ve Dostum'un güvende olduğunu belirterek kentin bir 'komplo' yüzünden düştüğünü savundu.

Nur, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Bizim sıkı direnişimize rağmen üzücü bir biçimde, büyük bir organize ve korkakça komplonun sonucunda, bütün hükümet ve Afgan güvenlik güçleri teçhizatı Taliban'a teslim edildi" ifadelerini kullandı. Nur, kendisi ile Dostum'u yakalama yapıldığını öne sürerek "Komployu, Mareşal Dostum ve beni tuzağa düşürmek için örgütlemişlerdi ama başarılı olamadılar" dedi. Nur, "Yolumuz burada bitmeyecek" ifadelerini de kullandı. Nur ve Dostum'un Özbekistan'a kaçtığı düşünülüyor.

DOSTUM'UN SARAYINDAKİ ŞATAFAT TEPKİ ÇEKTİ

Taliban ise Raşid Dostum'un Mezar-ı Şerif'teki şatafatlı ve lüks sarayının görüntülerini sosyal medyadan paylaşarak dalga geçti.

Taliban militanları, Dostum'un sarayında ellerinde silahlarla altın varaklı koltuklarda bağdaş kurup yemek yerken görüntülendi.  

Afgan halkının savaş ve yoksulluğa gömülmesine rağmen Dostum'un böylesine şatafatlı bir saraya sahip olması sosyal medyada tepki çekti.