Taliban lideri Molla Ömer'in öldüğü iddia edildi. Afganistan hükümeti, iddiaların araştırılacağını açıkladı.

Molla Ömer'in öldüğü iddiasını İngiliz yayın kurumu BBC ortaya attı. Haberde, Afganistan hükümeti ve istihbarat ajansından kaynaklara dayandırılarak ‘Molla Ömer'in iki ya da üç yıl önce öldüğü' belirtildi.

TALİBAN: İDDİALARI ARAŞTIRIYORUZ

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, ölüm iddialarını araştırdığını ve en kısa süre içinde bir açıklama yapılacağını belirtirken, Molla Ömer'in öldüğü iddialarını da inkar etmedi.

'HABERİ DOĞRULAMAYA ÇALIŞIYORUZ'

İddialara ilişkin resmi açıklama ise, Afganistan Devlet Başkanlığı’ndan geldi.

Afganistan Devlet Başkanlığı Sözcüsü yardımcısı Seyid Zafer Haşimi tarafından yapılan açıklamada, Afgan hükümeti, Taliban liderinin öldüğü yönünde bilgi almıştır. Bu bilgileri doğrulamaya çalışıyoruz. Yeni bir gelişme olursa sizi haberdar edeceğiz" ifadesini kullandı.

Haşimi, cuma günü, Pakistan'da yapılması planlanan Afganistan ile Taliban arasındaki görüşmelerle ilgili de herhangi bir değişiklik olmadığını, görüşmelerin belirlenen yer ve zamanda yapılacağını kaydetti.

ESKİ BAKAN: TÜBERKÜLOZDAN ÖLDÜ

Öte yandan International New York Times'a bağlı, Pakistan'da yayınlanan The Express Tribune gazetesinde de aynı iddia yer aldı.

Adı açıklanmayan ancak Afganistan’ın eski dışişleri bakanı olduğu belirtilen bir kaynak, “Molla Ömer, iki sene dört ay önce tüberküloz hastalığı sonucunda öldü. Sınırın Afgan tarafına gömüldü” bilgisini verdi. Eski bakan, Taliban liderinin oğlunun da babasının cesedini teşhis ettiğini ekledi.

MOLLA ÖMER'İN BAŞINA 10 MİLYON DOLAR ÖDÜL KONMUŞTU

El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri olmuştu. Taliban, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonların ardından iktidardan uzaklaştırılmıştı. ABD, nerede olduğu belirlenemeyen Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

Molla Ömer'in öldürüldüğüne dair daha önceden de iddialar ortaya atılmış ancak haberler asılsız çıkmıştı. Son olarak Ramazan bayramı öncesinde Molla Ömer'e ait olduğu iddia edilen ve hükümetle sürdürülen barış görüşmelerine destek veren yazılı bir açıklama yayınlanmıştı.