Taliban'ın Kabil Üniversitesi'ne rektör olarak atadığı Muhammed Eşref Ghairat, 'gerçek bir İslami ortam sağlanana kadar' kadınların eğitmen veya öğrenci olarak üniversiteden tamamen uzaklaştırıldığını açıkladı. Ghairat, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Kabil Üniversitesi rektörü olarak size söz veriyorum, herkes için gerçek bir İslami ortam sağlanmadıkça kadınların üniversitelere girmesine, çalışmalarına izin verilmeyecek. Önce İslam" dedi. Ghairat, daha önce yaptığı açıklamalardan birinde üniversiteleri 'fuhuş yuvası' olarak nitelendirmişti.

'UMUT YOK, YÜKSEK ÖĞRETİM ÇÖKÜYOR'

Sputnik'in haberine göre, isminin açıklanmaması koşuluyla The New York Times'a konuşan bir kadın öğretim görevlisi ise kararla ilgili olarak "Bu kutsal yerde İslami olmayan hiçbir şey yoktu. Başkanlar, öğretmenler, mühendisler ve hatta mollalar burada yetiştiriliyor ve topluma kazandırılıyor. Kabil Üniversitesi, Afganistan ulusunun evidir" ifadelerini kullandı. Kabil Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi öğretim görevlisi ve aynı zamanda Yüksek Öğrenim Bakanlığı eski sözcüsü Hamid Obaidi "Umut yok, tüm yüksek öğretim sistemi çöküyor. Her şey mahvoldu" dedi.

ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ ATAMANIN İPTALİNİ İSTEDİ 

Afganistan öğretmenler birliği, geçen hafta hükümete Ghairat'ın atamasının iptal edilmesini talep eden bir mektup gönderdi. Rektör, akademik deneyim eksikliği nedeniyle sosyal medyada da eleştirildi. The Times'ın ulaştığı bazı sınıf arkadaşları onu, kadın sınıf arkadaşları ve öğretim görevlileriyle sorunları olan aşırı görüşlü izole bir öğrenci olarak tanımladı.

'KABİL ÜNİVERSİTESİ BEYİN GÖÇÜYLE KARŞI KARŞIYA 

Ankara, Türkiye'de bulunan Kabil Üniversitesi Kamu Politikası Okulu eski öğretim görevlisi ve gazeteci Sami Mehdi, “Kabil Üniversitesi bir beyin göçüyle karşı karşıya” dedi. Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinden bir gün önce ülke dışına uçtuğunu, ancak memleketindeki öğrencileriyle iletişimini sürdürdüğünü söyleyen Mehdi ayrıca, "Cesaretleri kırıldı. Özellikle kızlar, çünkü geri dönemeyeceklerini biliyorlar" dedi.