ABD ve NATO birliklerinin çekilmesiyle beraber Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban, başkent Kabil'e yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Pul-i Alem kentinin kontrolünü ele geçirdi. Logar vilayetinin merkezi Pul-i Alem'in ardından, Trinkot ve Kalat'ın da düştüğü açıklandı. 6 Ağustos'tan bu yana Taliban'ın eline geçen vilayet başkentlerinin sayısı 18'e yükseldi. 

Öte yandan, Taliban'ın dün kontrol altına aldığı Herat'ın merkezinde, kenti savunmak için silahlı hareket başlatan ve 1980'lerde Sovyet güçlerine karşı savaşan eski komutan İsmail Han'ın alıkonulduğu duyuruldu. Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Han'ın 'gözaltına alındığını' söyledi.

İNGİLTERE: EL KAİDE GERİ DÖNERSE MÜDAHALE EDERİZ

Afganistan hükümetinin 'başarısızlığa doğru hızla ilerlediğini' söyleyen İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, ülkenin El Kaide için ‘üreme merkezi’ olabileceğini söyledi. Sky News'a konuşan Wallace, “Başarısız devletlerin bu tür insanlar için zemin oluşturmasından endişeliyiz. El Kaide muhtemelen geri dönecek” dedi. "Afganistan, Batı için tehdit oluşturacak bir iç savaşa sürükleniyor" ifadelerini kullanan bakan, Afgan hükümetinin 'El Kaide'ye zemin yaratması' durumunda, İngiltere’nin ülkeye geri dönebileceğini söyledi.

BM: SINIRLAR AÇIK TUTULSUN 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Taliban'ın ilerleyişinin durdurulamadığı Afganistan'ın komşularına 'sınırları açık tutmaları' için çağrıda bulundu. Cenevre'de yapılan açıklamada, "Güvenli yerlere ulaşamamak, sayısız sivilin hayatını tehlikeye atabilir. UNHCR, insanı yardımları artırmak için yardımcı olmaya hazır" denildi.