Taliban sözcüsü Süheyl Şahin, iktidarı tekellerine almak istemediklerini savunarak ''Kabil’de müzakereler sonucu kurulmuş bir hükümet işbaşına gelmeden ve devlet başkanı Eşref Gani iktidardan gitmeden barış olamayacağını'' söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Şahin, Taliban’ın müzakereler sonucu herkesin kabul ettiği bir hükümet kurulunca ve Gani hükümeti iktidarı bırakınca silahları bırakacağını belirterek, "İktidarı tekeline alan hiçbir hükümet geçmişte Afganistan’da başarılı olmadı. Dolayısıyla aynı formülü tekrarlamak istemiyoruz" dedi.

Şahin, kendisinin de katıldığı geçen hafta Katar’ın başkenti Doha’da hükümet ile yapılan görüşmelerin iyi bir başlangıç olduğunu ama hükümetin Gani iktidarda iken bir ateşkes istemesinin Taliban’ın teslim olması ile aynı anlama geldiğini söyledi.

“Uzlaşma değil, teslim olmamızı istiyorlar” diyen Şahin, herhangi bir ateşkesten önce kendileri  ve diğer Afganlar için kabul edilebilir bir hükümet “üzerinde bir anlaşma olmasının zorunlu olduğunu” belirtti.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Şahin bazı Taliban komutanlarının örgüt liderliğinin emirlerini göz ardı ettiklerini ve bunlardan bazılarının Taliban askeriz mahkemesinde yargılandığını ve cezalandırıldığını da söyledi.

Süheyl Şahin başkent Kabil’e karşı askeri bir saldırı planları olmadığını da öne sürdü.

Taliban Afganistan’ın 419 bölge merkezinden yarısını kontrol altında tutarken, 39 eyalet başkentinden hiçbirini ele geçiremedi. Ancak eyalet başkentlerinin yarısı üzerinde baskı kurmuş durumda. 

ABD ordusu son zamanlarda özellikle Taliban’ın güç yığdığı Kandahar eyaletinde zor durumdaki hükümet kuvvetlerini desteklemek için Taliban’a karşı hava saldırıları düzenledi.