Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin doğalgaz konusunda Avrupa için alternatif olabilmesi için her şeyden önce Erbil ile Bağdat arasında enerji konusunda yaşanan sorunun çözüme kavuşturması gerektiğini söyledi.

Talabani, Yunanistan’da düzenlenen Delphi Ekomoni Forumu kapsamında katıldığı panelde kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Delfi’ye ilk defa geldiğini ve foruma katılmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Talabani, forum kapsamında ele alınan konulara değindi.

“KRİZLER BİZİ DE ETKİLİYOR”

Uluslararası sorunların sadece bir veya belli tarafları etkilemediğini anlatan Talabani, “Bunlardan biri iklim değişikliğidir. Biz iklim değişikliğinin nedeni değiliz, bunda rolümüz yok ancak bu değişiklikten etkilenen tarafız. Krizler bununla da sınırlı değil, göç sorunu, enerji fiyatlarının artışı, insani sorunlar da bu kapsamdadır. Bunlar uluslararası çaba ile aşılabilecek sorunlar” dedi.

Tüm dünyanın Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine odaklandığını anımsatan Talabani, “Ancak ülkemizde hala bir soğuk savaş, siyasi savaş, bazen de fiziki savaş sürüyor. Dönem dönem füzeli saldırılara maruz kalıyoruz. Irak hala bu krizleri aşmış bir ülke değil. Bazı sorunlar demokratik dediğimiz süreç kapsamında çözülemedi. Bakın, genel seçimlerin üzerinden 7 aylık bir süreç geçti ancak hala bir hükumet kurulabilmiş değil, hala bu konuda uzlaşmaktan çok uzağız” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Talabani, Kürdistan Bölgesi’nin görece olarak Irak’tan daha huzurlu bir bölge olduğunu ancak hala Bağdat’tan uygulanan bütçe kesintisi nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, Covid-19 salgını ve gençlerin göçü gibi dünyayı etkileyen diğer sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirdi.

Irak’ta hala yolsuzluğun diğer tüm alanları etkilediğini, bunun da ülkedeki projelerin hayata geçmesini engellediğini ifade eden Talabani, Yunanistan’ın bu konudaki çabasını taktir ettiğini söyledi.

“KENDİMİZİ PETROL DENİLEN LANETİN GELİRİNE DAYAMAKTAN KURTARMALIYIZ”

Talabani, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin "lanet" olarak nitelendirdiği petrole bağımlılığını aşması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“Burada turizm sektörünün gelişimine büyük önem verildiğini görüyorum. Bu bir çok ekonomik krizin aşılmasında size yardımcı oluyor. Bizim de Delfi gibi güzel yerlerimiz var. Evet burası gibi deniz yok. Kürdistan’da da deniz olsa hayat çok daha güzel olurdu ancak bizim de komşularımızın deneyiminden yaralanmamız gerekiyor. Kendimizi petrol denilen lanetin gelirine bel bağlamaktan kurtarmalıyız. Mesela turizm sektöründe gelişme sağlayabiliriz. Yine, görüyoruz ki Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bir gıda krizi yaşanıyor. Biz çok geniş ve bereketli topraklara sahibiz. Doğru bir politika ve strateji ile sadece 6 milyonluk nüfusumuza değil, Irak’ta yaşayan 40 milyona ve daha geniş pazarlara gıda sağlayabiliriz. Belki de Ukrayna savaş nedeniyle etkilendiğimiz son yer de olmayabilir.”

Kubad Talabani, “Kürdistan Bölgesi doğalgaz ihtiyacı konusunda Avrupa için bir alternatif olabilir mi” sorusuna, “Biz şu an çok büyük bir petrol sahası üzerinde yaşıyoruz. Hiç şüphe yok ki Kürdistan Bölgesi enerji sorunu yaşayan bir çok bölgenin ihtiyacını karşılayabilir. Ancak her şeyden önce Erbil ile Bağdat arasında petrol ve doğalgaz konusunda yaşanan sorunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Son dönemde Irak Yüksek Federal Mahkemesi aldığı kararla Kürdistan halkını endişelendirdi. Ancak biz bu konudaki sorunu Bağdat ile köklü şekilde çözmek ve daha sonra yetkililerle, dünya devletleri ve enerji devleri ile danışıp Kürdistan Bölgesi’ni daha aktif bir pozisyona taşıyabiliriz. Kendi başımıza bu doğalgazı Avrupa’ya taşıyamayız. Örneğin coğrafi olarak aramızda Türkiye var, diğer ülkeler var ve tüm bu taraflar bu konuda belli bir konuma ve role sahip” yanıtını verdi.

“VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPTIK”

Forumun ardından Rûdaw muhabiri Zinar Şino’ya konuşan Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, forum kapsamında Yunanistan Başbakanı, Dışişleri, Tarım, Göçmen ve Turizm bakanları ile farklı konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduklarını anlattı.

Görüşmelerde ele aldıkları konuların çoğunun Kürdistan Bölgesi hükumetinin öncelikleri arasında yer aldığını belirten Talabani, “Verimli görüşmeler yaptık. Bizim temel önceliğimiz gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesidir. Turizm ve tarım başta diğer bir çok alanda görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Bu görüşmelerin sonuçları olacağını umuyorum. Bu forum bize bir kapı açtı, bu sayede daha üst düzey heyetler gidip gelir” dedi.

Kaynak: Rudaw