Basın emekçileri ve çok sayıda yurttaş, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname’ler (KHK) ile hakkında kapatma kararı verilen ve bugün polis baskınları ile kapılarına mühür vurulan İMC TV, Hayatın Sesi, TV 10, Özgür Radyo’nun kapatılmasına tepki göstermek amacıyla Taksim Galatasaray Meydanı'nda bir eylem gerçekleştirdi.

"Tek sese biat etmeyeceğiz", "İşçinin sesi, Hayatın sesi susturulamaz", "12 Tv kanalı, 11 radyo kapatıldı. OHAL mi darbe mi adını sen koy", "Darbeyi Şirinler mi yaptı? Zarok TV neden kapatıldı", "OHAL işçiye, basına, demokrasiye darbedir" dövizleri açılan eylemde #TVmeRadyomaDokunma pankartı da açıldı.

Eylemde "Özgür basın susturulamaz", "Faşizme inat yaşasın hayat", "Direne direne kazanacağız", "Hayatın sesi susturulamaz", "Ne OHAL ne darbe demokratik Türkiye", "Yılgınlık yok İMC var", "Haber alma hakkımız engellenemez" sloganları atıldı.

EYLEMDE YAPILAN KONUŞMALAR

* TGS Genel Başkanı Uğur Güç:

“Ne darbe ne OHAL hiçbir şey demokrasinin önüne geçemez. AKP hükümeti KHK'lerle gazeteciliği bitirmek istiyor. Hep birlikte buna karşı çıkmak durumundayız. Kapısına mühür vurulan radyolar, televizyonlar, cezaevlerindeki gazeteciler her zaman halkın sesi olmaya çalışan, gazetecilik yapan kuruluşlardır. Gerçeklerin haber olmasını bu iktidar engelleyemeyecek. Bunun için mücadele edeceğiz.”

* DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren:

“Basın hep baskı altındaydı bu ülkede. Ama son 1 haftada yaşananları hiçbir dönem yaşamadık. Cemaat medyası diyerek 3 bin üzerinde meslektaşımız işsiz bırakıldı, hapishanedeki gazeteci sayısı 100'ü geçti. 23 yayın kurumunun kapatılması karanlıktır. Bu karanlığı dayanışarak yırtacağız. Şu an yanımızda olmayan medya şunu unutmasın bir gün sıra onlara da gelebilir.”

* Hayatın Sesi Televizyonu Program Koordinatörü Arif Koşar: 

“23 radyo ve TV keyfi olarak kapatıldı. Bizi susturamazlar. Gerçekleri iktidarın gözüne, halkın da bilgisine sunacağız. Yılmayacağız, susmayacağız. Darbecileri cezalandırmak için yapıldığı söyleniyor. Darbe olsa bugün yaşananlar olurdu. O yüzden kimse darbecilerle mücadele edildi yalanını söylemesin. Milli güvenlik diyorlar. Milli güvenliği 14 yıl boyunca besledikleri cemaat ve AKP iktidarı tehdit etmiştir. Halkın güvenliğini ve iktidarın ülkenin güvenliğini tehdit eden sizlersiniz. 23 radyo ve TV işçiler öldüğünde kimse ses çıkarmasın diye, Gezi'de olduğu gibi faşizme karşı çıkıldığı zaman tüm TV'ler penguen belgeseli yayınlasın diye, Cizre'de, Sur'da insanlar öldürüldüğü zaman kimse görmesin diye kapatılıyor. Bu ülkede sömürü, ırkçılık var, muhafazakar dayatmalar var. Tüm bu gerçekler ortaya çıkmasın diye kapatılıyoruz. Gerçek devrimcidir. Mutlaka yolunu bulup halka ulaşır gerçekler. Yılmayacağız, bir gidecek bin geleceğiz.”

* İMC TV Genel Koordinatörü Eyüp Burç: 

“İMC dayanışmayı birlikte olmayı ve özgürlüğü anlatıyor. Bu amaçla 5 yıl önce yayına başladık. Ana akım medya cinsiyetçi, milliyetçi, ırkçı, militaristtir, devletçidir. Biz bunların aksi yönünde yayın yapmak için yola çıktık. Barış dili, barış gazeteciliği ile objektif habercilik anlayışıyla yola çıktık. Darbe iktidara karşı yapılacaktı iktidar darbeye karşı OHAL ilan etti darbeciler için. Bize neden OHAL uygulanıyor. Biz hangi darbeye destek vermişiz? Biz bütün darbelere karşı direnen bir birikimiz. Otorite ile demokratlar bir arada olamadığı için demokratları kıskaca alarak bitirmek istiyorlar. Bal gibi faşizm var bu ülkede. Biz direneceğiz. Susmayacağız. İfade özgürlüğü fikir özgürlüğü bir gün hepinize lazım olacak. Engizisyonlara boyun eğmeyeceğiz.”

*TV 10 adına Veli Haydar Gülaç: 

“Bu ülkede ifade özgürlüğü, haber alma hakkı ayaklar altına alındı. Bu ülke yeniden fabrika ayarlarına dönmeye başladı. 1924'ün ruhu canlandı. Eskiden TRT vardı bir tek şimdi 500 kanaldan tek bir sesin muktedirin sesinin çıkmasını istiyorlar. Alevilerin sesi oldu bu televizyon. Bu TV zorunlu din derslerine karşı çıktı o sebeple rahatsız oldular. Anadilde eğitim dediğimiz için rahatsız oldular.”

Gülaç konuşurken Tv 10'a baskın yapıldığı bilgisi geldi. Bunun üzerine "Gelin canlar bir olalım" dedi. Tekçilik yaparak kendi kuyularını kazıyorlar. Yılmayacak direneceğiz. 

* Özgür Radyo adına Leyla Aday:

“19 arkadaşımız gözaltında. Arkadaşlarımız kapıyı açmadıkları için işkence edilerek gözaltına alındı. Özgür Radyo 21 yıldır milyonların sesidir. Müzik kutusu olmayacağız diyerek yayına başlamıştık. 4 yıl kapalı kaldı, çalışanları gözaltına alındı. Kadınların radyosuydu özgür radyo. Kadınların işçilerin sesi olmuştur. Kapatılan kurumların mikrofonları kapatılarak milyonların sesini kapattılar. Özgür basın susturulamaz.”

* HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ateş:

“7 Haziran sonrası basın kanallarına dönük saldırı genişletildi iktidar tarafından. Eylemin yapıldığı alanda açıklamayı dışarıdan izlemek isteyen bir grup polis tarafından gözaltı ile tehdit edilerek uzaklaştırıldı. Darbe girişimini vesile yaparak sivil darbeye girişti iktidar. Darbeci anlayış OHAL ile derinleştirildi. İktidarı sürdürme yolunun demokrasi ike değil darbe ile sürdürüleceğini artık onlar da biliyor. Bu darbeci anlayış asla başarılı olamayacak. Doğru haber yapan ezilenlerin sesi olan gazete emekçilerine yönelik baskıya direneceğiz.”

Kaynak: Evrensel