Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 8. yıldönümünde Taksim’de düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Nor Zartonk, HDP, Kaldıraç, AKA-DER, DAF, Devrimci Hareket, DÖB, EHP, EMEP, Halkevleri, ÖDP, Partizan ve Yeni Yol, Hrant Dink'in katledilmesinin 8. yılı dolayısıyla adalet talebiyle Fransız Konsolosluğu önünden Galatasaray Lisesi önüne yürüdü.

Batman'da askerlik yaparken öldürülen Ermeni Sevag Balıkçı'nın ailesinin de katıldığı eylemde Sevap Balıkçı, Hrant Dink ve Kobanê'de yaşamını yitiren savaşçıların fotoğrafları taşındı. Meşale yakan kitle "1915'ten Hrant'a soykırım sürüyor" yazılı pankart ile yürüdü. Yürüyüş boyunca "Katil devlet hasap verecek", "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" sloganları atıldı.

Galatasaray Lisesi önünde Ermenice ve Türkçe açıklama yapıldı. Ermenice açıklamayı Kamer Köseyan, Türkçe açıklamayı Damla Şahin okudu.

Hrant Dink'in katledilişinin 8. yılı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin inkar ettiği Ermeni soykırımının ise 100. yılı olduğunu hatırlatan Şahin, "Şimdi bu karanlığın hesabını sormadan mı 'Bir bebekten katil yaratan karanlık'la yüzleşeceğiz" dedi. Kışlalarda Kürt ve Alevilerin intihar ederek, Sevag Balıkçı'nın şaka kurşunuyla, Samatya'da katledilen Maritsa Küçük'ün ise adi bir hırsızlık için ölmediğini bildiklerini ifade eden Şahin, "Hrant'ı katledenlerin bugün AKP ve cemaat arasında iktidar savaşında, tetekçiyken tanık haline galdiklerini cinayetin sorumluluğunu birbirlerinin üstüne yıkmaya çalıştıklarını görüyoruz" dedi.

"Katliam, asimilasyon ve ırkçılık zehriyle ayakta duran, egemenliği ne zaman sarsılsa intikamı bu toprakların halklarından, emekçilerden almaya çalışan devletin katil olduğunu biliyoruz" diyen Şahin şöyle konuştu:

"Biz sizi Sivas'tan, Maraş'tan, Çorum'dan, Beyazıt'tan, DErsim'den, 6-7 Eylül'den zaten biliyoruz. Yüzyıl öncesinin Ermenileri, Rumları, Süryanileri ve Pontusları, bugünün Kobanê Kürtleri, Şengal Êziîleri, Ninova Asuri Süryanileri olarak geliyoruz. Gezi direnişi ruhu ile Rojava devrimi ateşi ile halkların yükselen mücadelesi ile geliyoruz. Kobanê'den, Paramaz Kızılbaşlarla geliyoruz. Anlayışın olmadığı yerde 'Charlie' olmaya geliyoruz. Saraylarda yaşayanlardan, ifade özgürlüğünü kısıtlayanlardan, timsah gözyaşı dökenlerden rüşvetle beslenenlerden hesap sormaya geliyoruz."

Hrant Kadar cesur olma zamanı olduğunu söyleyen Şahin, "Şimdi canımız pahasına olsa da, katillerden hesap sorma zamanıdır" diye belirtti. (ETHA)