Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’nin mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından, bugün saat 19.00’da basın açıklaması yapan Taksim Dayanışması, kararın Gezi direnişinin haklılığını ortaya koyduğunu söyledi. “Kazanımlarımızın takipçisi ve güvencesi olmaya devam edeceğiz” dedi.

İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin, 6 Haziran 2013 tarihli kararıyla ‘Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi değişikliklerinin şehircilik ilkeleriyle planlama tekniklerine uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edildi. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin açtığı dava sonucu Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nın yeniden inşası ile ilgili İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı dün reddedilmişti.

Avukat Can Atalay şunları söyledi: “Bu kararın, burada artık projeye dair hiçbir şey yapılamayacağı anlamına gelmesi gerekir. İdari yargının ilettiği bir karar, o andan itibaren uygulanmaya başlar. Ekstra önlem gereken koşullarda 30 gün ek süre istenebilir, ama burada öyle bir durum yok. Bu karardan sonra Gezi ye el uzatmaktan vazgeçmeliler. Burayı trafiğe, Gezi Parkı’nı da halka açmalılar”.

Taksim Dayanışması’nın açıklamasında, önerilen plan değişikli kent ve kentli haklarından uzak olarak ve Koruma Kurulu kararları ile hukuk iptal edilerek ilan edildiği söylenirken, devam eden yargı sürecine rağmen inşaat çalışmasının başlatıldığı belirtildi.

Başak Özer'in söz konusu davayı açan Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası adına okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin 6 Haziran’da aldığı karar ile imar planı iptal edilmiş, gerekçeli karar bize bugün tebliğ edilmiştir.

“Mahkeme tarafından değişikliklerinin şehircilik ilkeleriyle planlama tekniklerine uygun olmadığı, kamu yararı gözetmediği sonucuna varılmıştır.

“Başlattığımız hukuk mücadelesi sonucunda alınan bu karar, dayanışmaya destek veren tüm yurttaşların mücadelesinin haklılığını kanıtlamıştır.

“Kazanımlarımızın takipçisi ve güvencesi olmaya devam edeceğimizi kamuoyuna bir kere daha duyuruyoruz. Taksim hepimizin”.

Açıklama sırasında “Taksim bizim, İstanbul bizim”, “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Beyoğlu protestolarının tanınan köpeği Eylem de basın açıklamasındaydı.

Meydanda, metro çıkışında ve Gezi Parkı’na giden merdivenlerde polisin bekleyişi sürüyor. (BİANET)