Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, öldürülmesinin birinci yılında Diyarbakır ve İstanbul’da, basın açıklamaları, belgesel gösterimi, sergi açılışı ve panelle anılacak.

Elçi, geçtiğimiz yıl 28 Kasım’da Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda gördüğü zararla ilgili basın açıklaması sırasında vurularak hayatını kaybetmişti.

Elçi’nin ölümüyle ilgili soruşturma tamamlanmadı, dava açılmadı.

Tahir Elçi için, ölüm yıldönümünde anma etkinlikleri düzenlenecek.


 
28 Kasım’da çatışmanın çıktığı saat olan 10.53'te, vurulduğu yer olan Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklamasıyla başlayacak anma, Elçi’nin Yeniköy Mezarlığındaki mezarının ziyaret edilmesi ve belgesel gösterimi ile devam edecek.
 
Ayrıca, Diyarbakır’daki Sümerpark Sergi Salonundaki serginin açılışı yapılacak.
 
29 Kasım'da İstanbul'da Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Konferans Salonu'nda, Hrant Dink Vakfı ve Diyarbakır Barosu’nun birlikte düzenlediği Tahir Elçi anma programı yapılacak.
 
30 Kasım'da Diyarbakır Şehir Sineması'nda 18:00’de film gösterimi yapılacak.
 
1 Aralık’ta da Tahir Elçi Hatıra Ormanı'na fidan dikilecek.
 
2 Aralık’ta, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Konferans Salonu’nda, 13:00’te “Tahir Elçi ve İnsan Hakları Mücadelesi” başlıklı panel düzenlenecek.
 
TAHİR ELÇİ SORUŞTURMASI
 
10 Ekim 2016’da Diyarbakır Baro Başkanı seçilen avukat Ahmet Özmen, Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmanın son durumuna ilişkin yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır süren soruşturmada hiç kimsenin şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınmadığını söyledi.
 
Sur iddianamesi sanığı E.Ö., Elçi'nin vurulma anının görüntülerini izlediğini iddia ederek, “Net bir şekilde Mahsum Gürkan'ın (olay sırasında kaçan iki PKK’liden önde olan) tek bir atışla Tahir Elçi'yi vurduğunu bizzat gördüm” iddiasında bulunmuştu.
 
Özmen soruşturmayla ilgili basına yansıyan bu ve buna benzer ifadelerle ilgili şu bilgileri vermişti:
 
“Tahir Elçi’nin ölümünün ardından basında, bize verilen soruşturma dosyası içinde olmayan ifadeler yayınlandı. Dosyada gizlilik yok. Yetkililerle sözlü görüşmelerimizde de bize tüm bilgi ve belgelerin verildiği söylendi. Buna karşın dosyada yer almayan bazı gizli tanık, sanık ifadeleri, basında dosyada varmış gibi yer aldı.
 
“Basında yer alan ifade tutanakları dosyada yok. O gizli tanık ifadelerine inanmıyoruz. Bizim bilmediğimiz ifadelerin basında yer alması da kabul edilebilir değil. Elçi ailesinin ve Diyarbakır Barosu’nun ulaşamadığı evrakların basında çıkması da dosyanın selameti açısından sıkıntı oluşturur.”
 
“Türkiye’de yargının temel problemlerinden biri cezasızlık. 90’lardan bu yana faili meçhul cinayetlerden aydınlatılmış olanı yok denecek kadar az. Dosyaların üstüne gidilmediğini, cezasızlığı her zaman söylüyoruz. Cezasızlık, Elçi soruşturması üstünde de kara bulut olarak duruyor. Elçi’yle ilgili dosyanın faili meçhul dosyalar içine katılmasına müsaade etmeyeceğiz.”
 
“Soruşturma dosyasındaki somut delillerle gerçek ortaya çıkarılmalı. Soruşturma dosyasında bir şüpheli yok.”

(Kaynak: Bianet)