Tahir Elçi davasında, Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi yönündeki karardan vazgeçilmesini değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Dosyaya dışarıdan bir müdahalenin işareti” dedi

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davanın 15 Haziran’da görülen duruşmasında, cinayetin işlendiği dönemde başbakan olan Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesi talebi kabul edilmişti.

Ancak Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, kararından duruşma tarihini beklemeden vazgeçti.

"ÖNÜMÜZDE YARGISAL BİR BARİYER VAR"

Evrensel’den Dilan Temiz’in haberine göre, Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Soruşturma sürecinin başından beri önümüzde yargısal bariyer var” dedi.

Eren “Soruşturma aşamasında kaybettirilen deliller, taleplerimizin reddedilmesi gibi olaylar da yaşandı. Bir şekilde o ağır aksak ilerleyen soruşturma sürecinden sonra 4 buçuk yıl sonra bir dava açıldı. Artık bu aşamadan sonra soruşturma aşamasında halledemediğimiz ya da yapılmayan işleri yapma konusunda talepte bulunduk. Mahkeme zaman zaman bu taleplerimizi kabul ediyordu ama ağırlıklı önemli talepleri de bir şekilde reddediyordu. En son ısrarlı taleplerimiz üzerine Ahmet Davutoğlu’nun tanıklığına karar verdiler. Mahkeme son olarak verdiği kararından üç ay sonra bir gerekçe sunmadan kendi kararından vazgeçti” dedi.

NE OLDU DA KARARDAN VAZGEÇİLİYOR?

Davutoğlu’nun dinlenmesi kararından vazgeçilmesine dair kendilerine herhangi bir bildirim olmadığını söyleyen Eren, “Duruşma tarihi beklenmedi. Bu kararla birlikte aslında mahkeme heyetine yönelik, dava dosyasına yönelik dışarıdan bir müdahalenin olduğu konusunda artık netiz. Bu mahkemenin kendisi verdiği bir karardan ne oldu da vazgeçiyor? Hem savcılığın talebi bir müdahale edildiğine işaret hem de mahkemenin de bu talebi kabul etme yönündeki kendi kararından vazgeçmesi…”dedi.

“Ülkenin içinde bulunduğu siyasal konjonktürü değerlendirdiğimizde, ülkenin bir seçim sürecine girdiğinin de farkındayız” diyen Eren “Nihayetinde bu kişi o dönemin başbakanı. Hatta zaman zaman kamuoyuna o dönem yaşananlarla ilgili bildiklerine dair imalarda da bulunan bir kişi. Bu anlamda bilmediğimiz şeylerin açığa çıkacak olması mı rahatsız etti bazı çevreleri? Ama Davutoğlu hakkındaki karardan sonra bu cinayetin karanlıkta kalan yönleri konusunda mahkemeye yardımcı olabileceğini, gelip tanıklık yapacağını söylemişti. Şimdi bu durumda kim rahatsız olabilir?” ifadelerini kullandı.

"BU MAHKEME ARTIK BU DOSYAYA BAKAMAZ"

Bundan sonraki süreçte de dosyaya sahip çıkacaklarını söyleyen Eren “Biz açıklamamızla mahkemenin artık bu davaya bakamayacağını ve çekilmesi gerektiğini istedik. Reddi hakim talebinde bulunduk. Eğer çekilme talebini kabul etmezlerse bir üst mahkemeye bu konuda müracaat edeceğiz. Yargısal sürecin bu tür müdahalelere konu olmadan gerçeğin açığa çıkması konusunda ilerlemesi için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bir sonraki duruşmanın 23 Kasım’da olacağını belirten Eren, “Avukatlar olarak bugün ileri sürdüğümüz hukuka aykırılıkları o gün de heyet değişmezse dile getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.