Tahıl koridoru anlaşması kapsamında Ukrayna'nın Odessa Limanı'ndan ilk geminin yola çıktığı belirtildi.

Geminin Lübnan'a 26 bin ton mısır taşıdığı aktarıldı.

AFP'nin aktardığı son dakika haberine göre, Ukrayna'nın Odessa Limanı'nda tahıl taşıyan ilk geminin yola çıktığı bildirildi. Gemi, İstanbul'da denetimden sonra Lübnan'a ilerleyecek.

Razoni isimli Sierra Leone bayraklı kuru yük gemisinin 26 bin ton mısır taşıdığı belirtildi.

Millî Savunma Bakanlığı, tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı'ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul'da olacağını bildirdi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, gemiyle ilgili açıklamasında, "Yarın 15.00 civarında İstanbul Boğazı açıklarında bulunacak, demirlemesine müteakip müşterek heyet kontrol edecek" dedi.

Bakan Akar, "Bundan sonraki gemiler de benzer şekilde herhangi bir aksaklık çıkmadan devam edecek" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Odessa Limanı'ndan çıkan gemiyle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli sevkiyatı kapsamında ilk gemi Ukrayna’dan yola çıktı. Sürecin kesintisiz ve sorunsuz devam etmesini diliyoruz. Bu konuda üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Mutabakatın, ateşkes ve kalıcı barışa vesile olmasını temenni ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlattığı savaştan bu yana Ukrayna limanlarında bulunan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı engellenmişti.

Ukrayna'da bloke durumdaki tahılın çıkarılması için yapılan görüşmeler sonucu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bulunduğu Rus ve Ukraynalı heyetlerin İstanbul'a geldiği toplantılarda tahıl sevkiyatı için anlaşmalar imzalanmıştı.

Tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasından saatler sonra Rus güçlerinin Odessa'yı vurması, sürecin başlamasını geciktirirken Rusya, saldırının sevkiyatı etkileyecek altyapıyı hedef almadığını söylemişti.

Varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da açıldı.