Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın sevkiyatı için varılan anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna'dan yetkililerin görev alacağı Müşterek Koordinasyon Merkezi, İstanbul'da açıldı.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Savunma Üniversitesi'nde tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezinin açılışında açıklamalarda bulundu.

Açıklamalardan önce çıkanlar şöyle:

"Birçok görüşme yapılmış, bu görüşmelerde kırmızı hat teşkili kararlaştırılmıştır. Yoğun temaslar yürütülmüştür. Bu temaslar sonucunda ilk kez 4'lü bir toplantı yapılmış ve genel prensipler üzerinde mutabık kalınmıştır.

Müşterek Koordinasyon Merkezi, 23 Temmuz itibariyla çalışmalarına başlamıştır. Merkez, asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM'den 5'er temsilciden oluşmaktadır. Ticari gemilerin kaydını ve takibini yapacak, ticari gemilerin intikalini takip edecektir.

"Bu aşamada mayın temizleme ihtiyacı bulunmamakta.

Biz her fırsatta barıştan huzurdan diyalogdan yana olduğumuzu ifade ettik.

Bir an önce ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılmasını bekliyoruz. Türkiye olarak her iki ülke ile diyalog halinde olmamızın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Merkez’de görev alan personelin sorumlulukları büyüktür. Rusya Federasyonu, Ukrayna, Türkiye ve BM’nin değerli temsilcileri, tarihi, insani ve önemli bir misyon üstlenmiş durumdadır

Çalışmaların başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan Cumhurbaşkanımıza da saygı ve şükranlarımızı sunuyorum"

Rusya’nın 24 Şubat'ta işgale başlamasından bu yana Ukrayna’nın tahıl ihracatı büyük ölçüde azaldı. Ukrayna limanlarında 20 milyon ton civarı tahılın beklediği tahmin ediliyor.

İstanbul'da geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ve Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın da yer aldığı imza töreninde Rus ve Ukrayna heyetleri tahıl sevkiyatı için ayrı anlaşmalar imzalamıştı.

İlk etapta 4 ay geçerli olacak anlaşma; İstanbul’da BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna temsilcilerinden oluşan bir merkezin kurulmasını öngörüyor.