Rum Ortodoks geleneğine göre denize haç atılarak kutlanan Ta Fota Yortusu, 1922'den bu yana ilk kez İzmir Körfezi'nde de kutlandı.

Rum Ortodoks geleneğine göre, her yıl 6 Ocak’ta Hz. İsa’nın vaftiz edilişinin kutlandığı Ta Fota Yortusu’ndaki denize haç atma töreni, İzmir’de en son 1922’de gerçekleştirilmişti.

KÖRFEZ’E HAÇ ATILDI

Bu yıl, Rum Ortodoks cemaatinin üyeleri, İzmir Valiliği nezdinde Ta Fota Yortusu’nu kutlamak için girişimlerde bulundu. Gerekli izinlerin alınmasıyla,  İzmir Aya Fotini Rum Ortodoks Kilisesi’nde ayin yapıldı.

Ayinden sonra da, Ortodoks cemaatinin üyeleri ve din adamları Gündoğdu Meydanı’na geçti.

Buradaki törende Yunanistan’dan gelen konukların yanı sıra, Rum Ortodoks Cemaati üyeleri, Yunanistan Başkonsolosu Theodore Çakiris ile davetliler hazır bulundu.

İZMİR KÖRFEZİ’NDE TA FOTA

Kilisedeki ayini yöneten İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Pater Kyrillos Sykis, tahta haçı denize attı.

Cemaat üyeleri, haçı almak için soğuk havaya aldırış etmeden Körfez’in soğuk sularına atladılar. Haçı önce kapan kişiler ödüllendirildi.

İzmir Rum Ortodoks Cemaati Başkanı Teodora Hacudi, İzmir’de kalan ‘bir avuç’ Rum olduklarını anlatırken, şöyle konuştu:

Bugün bizim için önemli bir dini bayramdı. İsa peygamberin vaftiz törenidir. Noeli kutladık, bizim için bugünkü bayram, yenilenme bayramıydı. Yenilenip tüm kibir, ego ve günahlardan kurtulup yeni bir başlangıç yapmak önemli. Senelerdir bunu kilisede yapıyorduk. Bu sene özel izinlerle 94 yıl sonra tekrar yaptık. Büyük destek aldık. Yerel yönetimlerden, merkezi hükümetten destek aldık. Çok mutluyduk, biz bir avuç insanız ama çok kalabalıktık. Türk, Müslüman arkadaşlarımı orada gördüm. Alkışlıyorlardı. Benim heyecanımı paylaşıyorlardı. Bundan 100 yıl önce de atalarımız hiçbir ayrım yapmadan bu topraklarda birlikte yaşamış ve bayramı kutlamışlardı. Bunu tekrar canlandırmış olmak bizim için çok önemli.”