Yunanistan'da koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol İttifak (Syriza) mensubu 18 milletvekili, Doğu Makedonya ve Trakya bölgesi ile Ege adalarını ziyaret etmek isteyen Türkiye vatandaşlarına gümrük kapılarında 72 saat süreli kolay vize verilmesini istedi.

Aralarında İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek ve Gümülcine milletvekili Ayhan Karayusuf'un da bulunduğu vekiller, Dışişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Turizm Bakanı ve İçişleri Bakanı tarafından yanıtlanması talebiyle parlamentoya önerge sundu. Önergede, 72 saatlik vize uygulamasının Türkiye'den gelen turistlerin önemli derecede artmasına neden olacağı belirtildi ve bunun bölge için bir ihtiyaç olduğu kaydedildi.

Önergede, vize uygulamasının uzun, pahalı ve yorucu bürokratik işlemler gerektiren bir süreç olması nedeniyle caydırıcı bir etken olduğuna işaret eden Yunan milletvekilleri, vize maliyetinin azaltılarak işlemlerin kolaylaştırılmasının ve buna paralel olarak özellikle yoğun turizm dönemlerinde giriş kapılarında vize verilmesinin Türkiyeli turistleri ülkeyi ziyaret etmeleri için cesaretlendireceğini vurguladı.

Önergeyi sunan milletvekilleri, Doğu Makedonya ve Ege adalarının, yabancı turist ve işadamları için cazip bir bölge olduğunu belirtti. Türkiyeli turistlerin sayısının artmasının bölgeye çok yanlı yarar sağlayacağını ve yerel ekonomilerin kalkınmasına büyük katkıda bulunacağını vurgulayan Syriza milletvekilleri, ilgili bakanlara Türkiye vatandaşlarına 72 saatlik vize verilmesi konusunu inceleyip incelemeyeceklerini sordu.

Kısa bir süre önce Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Valisi Yorgos Pavlidis de Dışişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiği bir mektupta, Türkiyeli turistlere gümrük kapılarında 72 saat süreli turistik vize verilmesini istemişti.