Guardian gazetesi Yunanistan'daki seçimlerin sonucunu manşetine taşıdı. Gazete, "Syriza'nın tarihi zaferi, Yunanistan'ı Avrupa'yla ihtilafa sürüklüyor" dedi.

Avrupa editörü Ian Traynor'ın kaleme aldığı yazıda, seçmenlerin radikal bir alternatifi, Avrupa Birliği'nin tasarruf planına tercih ettiği belirtiliyor.

BBC Türkçe servisinin yer verdiği habere göre, Yunan seçmenin, Avrupa tarafından dayatılan harcamalardaki "vahşi kesintilere" ve vergi artışlarına karşı çıktığı ifade edilen yazı şöyle devam ediyor:

"Syriza gibi yeni ve gücü hiç denenmemiş bir partinin elde ettiği zafer, Avrupa'da son beş yıldaki tutucu mali yaklaşımların nasıl siyaseti alaşağı ettiğini gösteriyor."

"Avrupa Birliği'nde ilk defa iktidar Brüksel ve Berlin'in şiddetle karşı çıktığı popülist bir yabancıya veriliyor. Üstelik Syriza, Avrupa'daki mevkidaşlarının aksine Avrupa Birliği'ne karşı çıkmıyor. İlk defa bir Avrupa ekonomik krizinden doğan bir oluşum, açıkça tasarruf tedbirlerine karşı çıkan bir parti, Avrupa Birliği içinde resmi olarak göreve başlayacak."

"Sonuçlar Yunanistan'ın Euro birliğinde veya Avrupa Birliği'nde kalıp kalmayacağı sorularını doğuruyor. Ayrıca Avrupa'daki diğer tasarruf karşıtı hareketlere emsal oluşturuyor. Bunların başında bu sene seçimlerin gerçekleşeceği İspanya geliyor. Sonuçlar ağırlıklı olarak Berlin tarafından belirlenen politikalara karşı halkın itirazını da ortaya koyuyor."

Gazete, Tsipras'ın şimdi Yunanistan'ın Avrupa kaderini elinde tuttuğunu söylüyor. Ne kredi verenlerin ne de Syriza'nın Euro'dan çıkmak istemediği kaydedilen yazıda, pozisyonların birbirinden çok uzak olduğu ve şu anda arada bir köprü kurmanın zor göründüğü ileri sürülüyor.