Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facinaın ardından Hatay’da bir köprüye ‘Lazkiye’de Alevilerin, Rojava’da Kürtlerin, Soma’da işçilerin katilisin Tayyip’ yazılı pankart asan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi üç kişi hakkında 301’nci maddeden dava açıldı.

siyasihaber.org’da yer alan habere göre, Manisa’nın Soma ilçesinde, geçen 13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasından sonra SYKP üyeleri, Hatay’da, Mostar Köprüsü üzerine astıkları pankart üzerine polislerin eyleme son verilmesi çağrısına karşılık “Demokratik hakkımızı kullanıyoruz” dediler. Bunun üzerine Serkan Yıldırım, Sevgi Kurtdere ve Mahir Gülbul adlı SYKP üyeleri gözaltına alındı. 

SYKP üyelerine Türk Ceza Kanunu’nun 301’nci maddesinde düzenlenen ‘Hükümeti, yargı organlarını, askeri ve emniyet teşkilatını aşağılamak’ ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamalarıyla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 13 Ocak’ta 2015’te Hatay Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Türk Ceza Kanunu’nun çok sayıda yazar ve gazeteci hakkında ‘Türklüğe hakaret‘ suçlamasıyla dava açılmasına sebep olan 301′inci maddesi, 2008′de değiştirilmişti. Ancak ‘Türklüğe hakaret‘ suçu kanundan çıkarılsa da, soruşturmaları Adalet Bakanı’nın iznine bağlayan değişiklik yeterli bulunmamıştı.

Maddenin son hali şöyle:

MADDE 301 – (1) Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 1. fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

(4) Bu suçtan dolayı soruşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlıdır.