Bazı okullarda seçmeli ders listesinden Kürtçe'nin çıkarılması tepki çekti.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi tarafından yapılan açıklamada "Kürt halkına karşı, yaşamsal kolektif sorunları, hak talepleri inkâr edilerek, Kürtçe’ye yasaklama getirilerek, sistematik asimilasyon politikası uygulanıyor. Ancak ne yasaklamalar ne de inkâr halkları, dillerini ve kültürlerini yok edebilir" denildi.

Aydın’ın Efeler ilçesinde bazı okullarda seçmeli ders listesinde Kürtçe çıkarıldı. Konuyu HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Meclis gündemine taşıdı.

Seçmeli derslerle ilgili alınan bu karara bir tepki de Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi'nden (SYKP) geldi.

SYKP'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Seçmeli ders kapsamında verilen Kürtçe, Lazca, Gürcüce, Boşnakça gibi dil dersleri rafa kaldırılmak isteniyor.

21 Ocak 2022’ye kadar 5., 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin önümüzdeki yılın seçmeli derslerinin kayıtlanması tamamlanacak. Bu ders kapsamında haftada 2 saat Kürtçe (Kurmancî ve Zazakî), Adığece, Lazca, Abhazca, Gürcüce, Boşnakça ve Arnavutça dersleri okutuluyor.

Ancak bazı okullardan velilere yollanan onam formunda İngilizce dışında yabancı dil dersinin ve Yaşayan Diller ve Lehçeler seçiminin olmadığı görüldü.

KENDİ BELİRLEDİKLERİ DERSLER SEÇTİRİLİYOR

Bazı okullarda da yöneticiler öğrencilere ve velilerine kendi belirledikleri dersleri seçtiriyor; bazı örneklerde ise öğrenci ve velilere haber dahi vermeden seçenekleri kendileri işaretliyor.

Öte yandan, bu coğrafyanın kadim halklarından Arap halkının, milyonlarca Arap yurttaşımızın dili, “yabancı diller” statüsünde tutulmakta, diğer dillere uygulanan engellemeler Arapça dil derslerine de yapılmakta.

Türkiye’de yaşayan halkların dillerinin öğretilmesi 2923 Sayılı Kanun ile yasal zorunlulukken MEB, binlerce dil öğretmeninin atamasını yapmayarak ve derslerin açılmamasında öğretmen yetersizliğini bahane ederek çocukların anadillerinin derslerini almalarını bilinçli biçimde engelliyor.

ASİMİLASYON POLİTİKASI

MEB’in, 2 saatlik seçmeli derse indirgediği anadilinde eğitimi şimdi de çeşitli bahanelerle fiilen yasaklaması iktidarın “asimilasyon” politikasının bir göstergesi. Türk halkı dışındaki tüm halklar tekçi, milliyetçi algıyla yok sayılıyor, “Türkleştirme” hamleleriyle
eziliyor.

Özellikle Kürt halkına karşı, yaşamsal kolektif sorunları, hak talepleri inkâr edilerek, Kürtçe’ye yasaklama getirilerek, sistematik asimilasyon politikası uygulanıyor. Ancak ne yasaklamalar ne de inkâr halkları, dillerini ve kültürlerini yok edebilir. Kürtler vardır,
Lazlar vardır, Gürcüler, Çerkesler, Arnavutlar, Boşnaklar vardır ve hiçbir politika dillerini de kültürlerini de taleplerini de yok edemeyecektir.

'HAKLARINIZI KULLANIN' ÇAĞRISI

Anadilde eğitimin engellenmesi ve tüm asimilasyon politikalarına, yok sayma ve yasaklamalara karşı halkların dil ve kültürünü korumak, haklarının gasp edilmesini engellemek için dayanışmayı, bilinci ve mücadeleyi büyütelim.

Önümüzdeki yılın seçmeli dersleri belirlenirken okul idarelerinin derslerin seçimine müdahale hakları yoktur. Öğrenci ve velinin kararı ve onamı ile aynı dil dersini seçmiş 10 öğrenci için dersin açılması zorunludur. Velilerimize ve öğrencilerimize bu haklarını kullanmaları çağrısında bulunuyoruz.