Suudi Arabistan’da bir kadın üzerinde mini etek varken boş bir sokakta yürürken çekilmiş videosunu sosyal medya hesaplarında paylaştı.

Habertürk’ün devlet televizyonu El Ekberiye’nin  haberinden aktardığına göre başkent Riyad polisi, Şakra Kenti yakınlarındaki tarihi Uşaykır Köyü’nde bir sokakta dolaştığı belirtilen kadını uygunsuz giyindiği gerekçesiyle gözaltına aldı.

Olaya sosyal medyada dünya çapında gelen yoğun tepkilerin ardından emniyet, kadını serbest bıraktı.

Bugün Riyad’daki ’Suudi Uluslararası İletişim Merkezi’nden yapılan açıklamada, kimliği açıklanmayan kadının birkaç saat sorgulandığı; ancak tutuklanmadığı ve yargılanmayacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, videonun kadının bilgisi olmadan servis edildiği iddia edildi.

Kadınların tesettürsüz gezmelerinin yasak olduğu Suudi Arabistan’da görüntülerin yayılması kamuoyunda büyük tartışma yarattı. Bazı Suudiler kadının cezalandırılması gerektiğini söylerken bazıları cesaretinden dolayı tebrik etti. Bazı sosyal medya kullanıcıları görüntüleri kadının bacaklarını ve kollarını bulanıklaştırarak paylaştı.

Gözaltına alınan kadının ifadesinde görüntülerin kendi Snapchat hesabından bilgisi dışında paylaşıldığını ve bir erkek akrabasının kendisine eşlik ettiğini söyledi. Suudi Arabistan’da kadınların akrabaları olmayan erkeklerle dışarı çıkmaları yasak.

Guardian’a konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) Orta Doğu araştırmacısı Rothna Begum, kadının gözaltına alınması ya da tutuklanmasının “ifade özgürlüğünü ihlal edeceğini” söyledi.

Geçen yıl başkent Riyad’da popüler bir kafenin önünde çekilmiş başörtüsüz fotoğrafını Twitter’da paylaşan bir kadın tutuklanmıştı.