Suudi Arabistan; “ateizmi ve devrimci düşünceleri yaymak”, “dinden dönmek” ve “dine küfretmek” ile suçladığı Filistinli şair ve sanatçı Ashraf Fayadh hakkında idam kararı verdi.

Aralarında Şii dini liderlerden Ayetullah Şeyh Nimr Bakır el Nimr’in de bulunduğu 47 Şii’yi idam etmesi ile Ortadoğu’da bir Şii-Sünni gerilimini kaşıyan, tepkilere ise “İdamlar devam edecek” yanıtı veren Suudi Arabistan, 35 yaşındaki Filistinli şair ve sanatçı Ashraf Fayadh hakkında da idam kararı verdi.

Sendika.org’un haberine göre, Uzun yıllardır hapishane ve sürgün hayatı yaşayan Fayadh, 2008 yılında yayımlanmış olan “İnstructions Within” başlıklı şiir kitabında “ateizmi ve devrimci düşünceleri yaymak” ile suçlanmış, bunu ilerleyen yıllarda Suudi Arabistan din polisinin “dinden dönmek” ve “dine küfretmek” iddialarıyla yaptığı suçlamalar izlemişti.

Uluslararası Af Örgütü ise Fayadh’ın hem uluslararası hukuka hem de Suudi Arabistan yasalarına aykırı olarak sorgulamalar sırasında avukat hakkından mahrum bırakıldığını açıklamıştı.

Arap aydınları ise 2014 Şubat’ında Fayadh’ın hapishaneden salıverilmesini talep eden bir bildiri yayımlamıştı.

Ailesi Gazze’den Suudi Arabistan’a göç etmiş olan Fayadh, “Edge Arabia” adlı Suudi-Britanya ortak sanat projesine sunduğu katkılarla Suudi sanatının dünya seyircisine tanıtılmasında kilit bir rol oynamıştı.