Güneydoğu Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği’nce Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Midyat ilçesinde Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açılması için başvuruda bulunuldu.

Mardin Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Midyat ilçesinde Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açılması için başvuruda bulunuldu. Güneydoğu Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği’nce verilen dilekçede Süryani Kilise’si Vakfı’nın İstanbul’da bir anaokulunun açılması talebine yönelik Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’nin Lozan Antlaşması’na dayanarak, “Süryanilerin okul açabileceği” yönünde verdiği karar da eklendi.

Kararı emsal olarak değerlendiren dernek üyeleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Süryanice eğitim verecek bir okul için uygulanacak prosedürün de kendilerine bildirilmesini talep etti.

Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgil Türker, dernek olarak Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açılması için 25 Eylül’de Mardin Milli Eğitim Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını söyledi. Türker, dilekçelerine Süryani Kilisesi Vakfı’nın İstanbul’da bir anaokulu açılması talebine yönelik Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’nin Lozan Antlaşması’na dayanarak, “Süryanilerin okul açabileceği” yönünde verdiği kararı da eklediklerini dile getirdi.

'SÜRYANİLER YOK SAYILDI'

Türker, bu kararın emsal olarak kabul ettiklerini anlatarak şöyle konuştu:

“Süryaniler 1923’de Cumhuriyet kurulduğunda Lozan Antlaşması kapsamındaydılar. Ancak devlet Süryanileri yok saydı. Süryaniler Lozan Antlaşması kapsamına alınmadı. Türkiye’de sadece Ermeniler, Rumlar ve Museviler azınlık kabul edildi. Türkiye’de Ermeniler, Rumlar ve Musevilerin ana dilde eğitim veren okulları vardı, sosyal tesisleri vardı. Süryaniler yok sayıldı. Lozan Antlaşmasından nasıl diğer azınlıklar yararlanabiliyorsa, Süryaniler de yararlanabilir. Süryanice eğitim veren bir ilköğretim okulunu Midyat’ta açmak istiyoruz. Lozan Antlaşması’nın 37’den 44’üncü maddesine kadar Süryaniler ifade ediliyor. Gayrimüslim ve Hristiyanlar azınlıklar Lozan Antlaşmasından yararlanması gerekir.”

'LOZAN ANTLAŞMASI TEMEL ALINDI'

“Bu yıl İstanbul Süryani Kilisesi Vakfı’nın İstanbul’da bir anaokulu açılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruya ret kararı verildi” diyen Türker, bu karar doğrultusunda vakfın Ankara 13. İdare Mahkemesi’ne bir dava açtığını belirtti.

Türker, Ankara 13’üncü İdare Mahkemesi’nin Lozan Antlaşması’na dayanarak, “Süryanilerin okul açabileceği” yönünde karar verdiğini hatırlatarak, karara göre Süryanilerinde Lozan Antlaşması kapsamında değerlendirildiğini söyledi.

Milli Eğitim Müdürlüğünün bu kararı temyize götürmediğini kaydeden Türker, şöyle devam etti:
“Lozan Antlaşması temel alındı. Bu kesinleşmiş ve emsal bir karardır. Biz de bu kararı temel alarak başvurumuzu yaptık. Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açılması için gereken prosedürü öğrenmek için Milli Eğitim Bakanlığından başvurumuza yanıt bekliyoruz. Süryaniler çoğunlukla Midyat’ta yaşadığı için okulu da ilçede açmak istiyoruz. Yurt dışında yaşayan yaklaşık 300 bin Süryani Türk vatandaşı var. Bu Süryanilere çağrı yaparak onlardan bu konuda destek vermeleri için yardım talep edeceğiz.”

'SÜRYANİ ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR'

Türker, Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü ile öğretmen ve ders materyallerinin tercümesine yönelik bir görüşme yaptıklarını anlattı. Süryani köylerinden de açılması planlanan okula öğrenci gelebileceğini belirten Türker, şunları dile getirdi:

“Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nde Süryanice dil öğrenen ve diploma alanlar var. Tabi bu kişiler Süryani değildir. Bu bir sorun. Süryani öğretmen açığı var. Temennimiz manastırdaki ve kiliselerdeki öğretmenlerimizin Yaşayan Diller Enstitüsü aracılığıyla kurslara katılması ve diploma almalarıdır.”

Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ise Güneydoğu Süryani Kültür ve Dayanışma Derneği’nce Midyat’ta Süryanice eğitim verecek bir ilköğretim okulu açılması yönünde kendilerine talepte bulunulduğunu belirtti. Kontoğlu, bu talebin Milli Eğitim Bakanlığına iletildiğini, bunun özel eğitim kurumlarındaki mevzuata uygun olup olmadığının değerlendirileceğini söyledi. (Hürriyet)