Süryani kuruluşları yayınladıkları bildiri ile asıl hedefi HDP milletvekilleri olan dokunulmazlıkların kaldırılması kararına tepki gösterdi.

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU), Süryani Dernekleri Federasyonu (SÜDEF) ve Süryani Kadın Derneği (SÜRKADİM) tarafından yapılan açıkmada “Saray Darbesine Sessiz Kalmayalım” denildi. Mardinli Süryani Erol Dora da HDP lşstelerinden milletvekili seçilmişti.

"SÜRYANİ HALKININ İRADESİNE DE KARŞI"

"Parlamentoda yapılan darbe bütün demokrasi güçlerine karşı olduğu gibi, Süryani halkının beklentilerine ve iradesine karşı da olmuş̧tur" denilen açıklama şöyle tamamlandı: "Binlerce Süryani ülke iç̧inde ve dışında demokratik bir Türkiye iç̧in oy kullanmış̧ ve yüzünü tekrar huzur iç̧inde yaş̧amak umuduyla ülkesine çevirmiştir. 20 Mayıs’ta milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla yapılan anayasa değ̆iş̧ikliğini ve saray darbesini anti demokratik ve hukuk dış̧ı bir uygulama olarak görüyoruz. Bu yaklaş̧ım diktatörlüğe, faşizme ve tekçiliğe yol açacaktır. Dolayısıyla demokrasiden yana olan herkesi bu kötü gidiş̧ata dur demeye çağırıyoruz." (Demokrat Haber)