İsveç’in başkenti Stockholm’de Süryanilerin Pazartesi günü başlattıkları açlık grevcilerinin içinde yer alan Behtnahrin Kadın Birliği yöneticilerinden Şumuni Ersen, "Irak’ta tarihte eşi ender görülen vahşet ve barbarlıkların yapıldığını, IŞİD'in saldırılarından en fazla Asuri-Süryani, Kürt ve Êzidî kadınların zarar gördüklerini" söyledi.

Tarihin tekerleğini geriye döndürmek isteyen bağnaz çevrelerin kadınların kazanımlarını ve iradelerini yok etmek, kadını köleleştirmek istediklerini, rehin aldıkları kadınları bir meta gibi sattıklarını belirten Ersen, dünyaya seslerini ve çığlıklarını duyurmak amacıyla açlık grevine gittiklerini ifade etti.

Avrupa Birliği ve diğer ülkelerin Musul işgal edilirken ve Hıristiyan halklar topraklarından sürülüp katledilirken hiçbir şey olmamış gibi davrandıklarını, bölgede yaşayan halklarla dayanışma göstermediklerini söyleyen Ersen, Ortadoğu’da yaşayan halkların can güvenliklerinin sağlanabilmesi için IŞİD'i bölgeden temizlenmeleri gerektiğini dile getirdi.

Ersen, tarihin tekerrür ettiğini, 1915 yılında gerçekleştirilen soykırımının benzerinin IŞİD tarafından günümüzde gerçekleştirildiğini belirtti ve tüm dünyanın bu barbarlığa karşı tutum alması gerektiğinin altını çizdi.

“Artık dünya üç maymunları oynamaktan vazgeçsin. Kulaklarını açsın ve çığlıklarımızı duysun, soykırımı durdursun” diyen Ersen, “batılı ülkelerin IŞİD’e karşı teslimiyetçi durumunun” sadece Ortadoğu için değil, tüm Avrupa ve dünya için bir tehdit olacağı uyarısında bulunuyor.

Silahsız ve savunmasız olduğu için Asuri-Süryani halkının tarih boyunca saldırı ve katliamlara uğradığına dikkat çeken Ersen, “artık bizlerin kendi silahlı güçlerimizi oluşturmanın ve kendi savunmamızı üstlenmemizin zamanı geldi” şeklinde konuştu.

Açlık grevinin 2. gününde İsveçli ve Süryani din adamları ve politikacılar çadırları ziyaret ederek eylemcilere destek verirken, Asuri Kilisesi'nden  Papaz Mor Awdisho Oraham, Süryani Ortadoks Kilisesinden Fader Gabriel Bargauasho IŞİD'in katliamlarını kınayan konuşmalar yaptıktan sonra açlık grevcileriyle beraber dualar etti.

Eylemcileri ziyaret eden politikacılardan Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Annelie Enochson, ANF’ye yaptığı açıklamada Orta-Doğu’da Hıristiyan Halklara yapılan baskı ve katliamları dünya kamuoyunun gündemine getirmenin önemli olduğunu söyledikten sonra konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hıristiyanlığın ve medeniyetin beşiğinde IŞİD’ın insanlığın kültürel ve tarihi değerlerini yok etmesine karşı dünya sessiz kalamaz. IŞİD Musul’u ele geçirdikten sonra Birleşmiş Milletler harekete geçip, önlem almalıydı ama bu yapılmadı. Şu anda bir soykırım devam ediyor. Daha etkili yöntemlerin devreye konması gerekir.”

Enochso, İsveç Hükümeti’nin IŞİD’e karşı tutumunu nasıl değerlendirdiği sorusunu ise “Çok gevşek buluyorum. Çok daha önceleri çok şey yapabilirdi ama yapmadı. Şu anda soykırım sürüyor ve bunun hemen durdurulmesı için her türlü önlemin alınması gerekir” şeklinde cevapladı.