Süryani kadınlar, Suriye’de IŞİD’e karşı Bethnahrin Kadın Savunma Birlikleri’ni kurdu.

Kuruluşlarını “Bethnahrin Kadın Savunma Birlikleri Olarak Halkımızı ve Dünya Kadınlarını Selamlıyoruz” başlıklı deklarasyonla açıklayan Bethnahrin Kadın Savunma Birlikleri, “Biz, Asuri-Arami-Keldani-Süryani kadınları olarak IŞİD’in barbarlığını vatanımızdan yok etmek maksadıyla askeri bir örgütlenme kurduk” dedi.

Süryani Askeri Meclisi (MFS) ve Sutoro’nun yanı sıra kadınlara özgü birlik güçlerinin oluşmasının toplumsal asayişi sağlamakta temel bir ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Birlik, hedeflerinin Süryani halkının değerlerini, kadın haklarını, diğer halklardan kadınlarla dayanışmayı geliştirmek ve gerici zihniyetlere karşı birlikte mücadele vermek olduğunu ifade etti.

Kadın gerillalardan oluşan YPJ Star’ın savaş bölgesinde yaşayan kadınlara moral ve örnek olduğunu söyleyen Bethnahrin Kadın Savunma Birlikleri’nin kuruluş deklarasyonunda şu ifadelere yer verildi:

“IŞİD özellikle Hristiyan, Ezidi ve Alevilere, demokrasiyi savunanlara, yenilikçilere karşı etnik, kültürel ve mezhepsel bir savaş başlatmış durumda. Bu kirli zihniyetin temsili Musul’da, Şengal’de, Ninova Ovası, Kobane, Khabur, Al Karyatayn ve daha birçok yerde kendini göstermiştir. IŞİD, El Kaide, Boko Haram, El Şabab, El Nusra ve bunlara benzer insanlık dışı örgütler, kadın cinsini sonsuza kadar köle yapmayı, demokrasi mücadelesini yok etmeyi ve toplumların ruhunu çürütmeyi hedeflemektedirler. Bu nedenle, içinde insanlık olan herkes ve özellikle kadınlar, IŞİD terör örgütüne ve onu destekleyen güçlere karşı duruşlarını göstererek mücadele vermelidir. 

“Anavatanımız Bethnahrin (Mezopotamya)’de, bölgemiz Ortadoğu’da, tarihi eserler ve Süryani halkının kimliği temelinden yok edilmeye çalışılmaktadır.

“Süryani halkı anavatanında, kimliğine, mevcudiyetine, zenginliklerine sahip çıkması için kendini koruması gerekir ve diğer halklarla dayanışma içerisinde harekete geçmelidir. Biz, Asuri-Arami-Keldani-Süryani kadınları olarak,  vatanımızı, geleceğimizi ve namusumuzu korumak ve IŞİD’in barbarlığını vatanımızdan yok etmek maksadıyla askeri bir örgütlenme kurduk.  Bu kararımızı, silahlanarak, cephelerde ön safhalarda çarpışarak halkımızın canı ve malına sahip çıkarak hayata geçireceğiz.

“Süryani kadınları olarak, Bethnahrin Ulusal Konseyi (MUB) öncülüğünde, milli ve toplumsal mücadelemizin tarihinde varolan değerlerden güç alarak, insanlığın desteğini kazanacağımıza ve doğru olan davamızda başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.

“Halkımızın kadınlarını, barbarlara karşı verdiğimiz savaşta bizimle birlikte yer alarak tarihi bir rol oynamaya davet ediyoruz. Ayrıca halkımızı ve dünyadaki demokratik kamuoyunu mücadelemize maddi ve manevi desteklerini sunmaya çağırıyoruz.” (Bianet)