Uzun yıllar Kürt ve Süryani medyasında çalışan Suroyo Tv’nin Dış Bürolar Temsilcisi Süryani Gazeteci Yawsef Beth Turo, Süryanilere Kobani’yi örnek alarak ayağa kalkmaları çağrısında bulundu.

ANF’ye açıklamalarda bulunan Turo, 1915 yılında soykırımı gerçekleştiren zihniyetle günümüzde Irak ve Suriye’de Süryani, Ezidi ve Kürtlere yönelik katliamlar düzenleyen zihniyet arasında fark olmadığını, her ikisinin de farklı etnik köken ve inanca sahip halkları ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

IŞİD’in ele geçirdikleri topraklar üzerinde Asuri-Süryani, Kürt ve Ezidilere yaşam hakkı tanımadıklarını söyleyen Turo, “DAİŞ’ın Musul’u ele geçirmesinden sonra 36 bin Süryani-Asuri-Keldani şehri terk etmek zorunda kaldı. 44 kilise yakıldı, yıkıldı ya da DAİŞ’ın bürosuna dönüştürüldü. Haçların yerine DAİŞ bayrakları asıldı. Bunu yapan zihniyet tüm insanlık için tehlikeli ve buna izin verilmemeli” şeklinde konuştu.

Turo, Avrupa ülkelerinden taleplerinin ne olduğu sorusuna “Onlardan taleplerimiz elbette var. Ama önce kendimizden talebimiz var. Avrupa’da 340 bin Asuri-Süryani yaşıyor. Eğer bugün bunlardan en azından 50 bini meydanlara çıkıp, talepte bulunmuyorlarsa Almanya ve diğer ülkelerden bir şey beklememek gerekir. Eğer Kürtler, Ezidiler, Süryaniler ve Ermeniler kendi davalarına sahip çıkmıyorsa, Alman, Hollandalı sahip çıkmaz” diyerek yanıtladı.

Tüm ezilen halkların özellikle de Süryanilerin Kobani’deki direnişi örnek almaları gerektiğini belirten Turo, “Kürtler Kobanê için ne yaptıysa Süryaniler de Til Temir için aynısını yapsın. Demokratik haklarını kullansın; yürüyüş ve gösteriler düzenlesin, açlık grevleri  yapsın, protesto mektupları yollasın, Avrupa Parlamentosu ve diğer ülke parlamentolarından talepte bulunsunlar. Vatandaşlık haklarını kullansınlar. Kobanê güzel bir örnek. Kobanê’de esas direniş gücünü orada direnenler ve Türkiye, Irak’ta yaşayan Kürtler oluşturdu ama Avrupa ayağının oynadığı olumlu rol unutulmamalı” şeklinde konuştu.

Kobani kuşatması ve savunması sırasında diasporada yaşayan Kürtlerin çok kararlı bir biçimde Kobani’nin arkasında durdukları için ABD ve batılı ülkelerin harekete geçmek zorunda kaldıklarını söyleyen Turo, “Eğer Batılılar harekete geçmemiş olsaydı ve Kobanê düşseydi Türkiye’de 6-7 Ekim’de meydana gelen olayların bir benzeri ve hatta daha kötüsü Avrupa ülkelerinde yaşanacaktı. Avrupa bunu bildiği için tutum almak zorunda kaldı” dedi.

35 Asuri köyünün IŞİD saldırıları altında bulunduğunu, 11 köyde yaşayan Süryanilerin cizye ödemek zorunda kaldıklarını hatırlatan Turo, şunları kaydetti:

“Bugün DAİŞ’ın elinde çocukları kadın ve çocuk 283 insanımız esir ve bunların kurtarılması için her birimizin yapacağı şeyler vardır. Kobanê Süryanilere yol gösteriyor. Diasporada yaşayan Süryaniler Kobanê direnişi sırasında Kürtlerin yaptıkları eylemliliklerin aynısını yapmalıdır. (ANF)