23 Şubat 2015 tarihinden bu yana Suriye’nin Habur bölgesindeki Asuri-Süryani köylerine saldıran IŞİD ortak direnişle karşılaşıyor. IŞİD saldırıları Süryani Askeri Meclisi (MFS), Habur Savunma Güçleri, YPG, YPJ ve Asayiş tarafından sert bir şekilde karşılık aldı.

Son günlerde sert bir şekil alan çatışmalarda taraflar ağır silahlar kullanmakta. Bu çatışmalar sonucunda sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte onlarca IŞİD mensubunun öldürüldüğü iddia ediliyor.

Çatışmalar genellikle Tıl Tamır, Tıl Nasri, Tıl Gebiş ve Tıl Hırmız civarında sürmekte. MFS, Habur Savunma Güçleri, YPG ve YPJ’nin birlikte yürüttükleri operasyonlarda IŞİD’in birçok mevzisine ağır darbeler vuruldu.

Süryani Askeri Meclisi ve Habur Savunma Güçleri IŞİD’ten temizlenen köylerdeki halkı geri dönmeleri için çağrı yaptı.

IŞİD dün akşam saatlerinde Tıl Nasri ve Tıl Tamır civarına tekrar ağır bir şekilde saldırdı. MFS, Habur Güçleri ve YPG bu saldırılara sert bir şekilde cevap verdi.

AVRUPA PARLAMENTOSU SÜRYANİLERE HER TÜRLÜ DESTEK VERME KARARI ALDI

Bugün Avrupa Parlamentosu, Habur bölgesi ve Ninova Ovasındaki Asuri-Süryani halkının durumuna el koymak için toplandı.

IŞİD örgütünün bir yıldan beri Irak ve Suriye’de yaptığı saldırılar, Süryani halkının aldığı zararlar ve İŞİD’in Ortadoğu’dan yok edilme siyasetleri konuşuldu.

Toplantı sonucunda Avrupa Parlamentosu, Ninova Ovasındaki ve Habur bölgesindeki Süryani halkına “safe haven“ yani güvenlikli bölge oluşturulmasına karar verdi.

Ayrıca, bölgedeki halkı koruyan Süryani Askeri Meclisi (MFS) resmi olarak kabul edildi ve MFS’e her türlü destek verilmesine karar verildi. (Demokrat Haber)