Urfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’nde 20 Temmuz 2015’te topladıkları oyuncakları Suriye’deki çocuklara götürmek için bir araya gelen gençlere yönelik IŞİD'in bombalı saldırısının üzerinden 5 yıl geçti.

33 kişinin hayatını kaybettiği yerde anma etkinliği düzenlendi. Katliamın yaşandığı Amara Kültür Merkezi ve mezarlık sabahın erken saatlerinde polis ablukasına alındı.

Kültür merkezinin girişini tutan polis, buradan geçen herkesi üst aramasından geçirdi.

ADALET TALEBİ

Bombanın patladığı bahçede bir araya gelen onlarca kişi, yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Daha sonra kitle adına açıklama yapan, bombalı saldırıda yaralanan Çağla Seven, 5 yıldır adalet aradıklarını söyleyerek, burada bir anıt yapmalarına dahi izin verilmediğini belirtti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün konuşacağı sırada bahçeye giren polisler, katliamda yaşamını yitiren kişilerin fotoğraflarının indirilmesini istedi.

Anma HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Feleknas Uca'nın konuşmasıyla sürerken, polis kitleye müdahalede bulundu.

“Suruç için adalet” yazılı pankarta el konuldu. Yırtılan fotoğraflar yerden alınarak açıklamaya devam edildi.

Polis müdahalesine tepki gösteren Uca, hayatını kaybedenlerin hayallerini gerçekleştireceklerini ve mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

MEZARLIK ENGELİ

Buradan Suruç Aile Mezarlığına gitmek isteyen kitle engellendi. Bunun üzerine mezarlık önünde oturma eylemi yapan aileler, "Suruç için adalet" sloganları attı.

Mezarlık önünde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, özgürlük adına yola çıkanları yalnız bırakmayacaklarını söyleyerek, "33 canımızı kaybettik. Şu sözü veriyoruz; hayallerini gerçekleştireceğiz" dedi.

Fotoğraf ve mezardan korkulduğunu, ancak korkunun ecele faydasının olmadığını ifade eden Özgüneş, "AKP-MHP-Ergenekon faşizminden talimat alan polisler suç işliyor." ifadesini kullandı.

Ankara Katliamı’nda kızını kaybeden, görevinden alınarak yerine kayyum atanan Suruç Belediye Eş Başkanı Hatice Çevik ise, “Mezarımızı neden ziyaret edemiyoruz?" diye sordu.

 Yapılanın zulüm olduğunu ifade eden Çevik, boyun eğmeyeceklerini söyledi.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da, katledilen arkadaşlarını anmaya ve hesap sormaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı