Suruç Aileleri İnisiyatifi her ayın 20’sinde Suruç Katliamı’na ilişkin düzenledikleri “Adalet Nöbeti”nin 59’uncu ayında yine Kadıköy Halitağa Caddesi’nde bir araya geldi.

Açıklamada “Kalplerimiz adalet için atsın” pankartı açılırken sık sık, “Suruç’u unutma unutturma” sloganları atıldı.

Açıklamaya Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Suruç aileleri, gençlik örgütleri ve birçok yurttaş katıldı.

'MÜCADELEMİZ ADALETSİZLİKLERE KARŞIDIR’

Açıklamaya yürüyüş ile gelen gençlik örgütleri adına Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu Eş Başkanı Alev Özkiraz konuştu.

Özkiraz, Suruç’ta hayatını kaybedenlerin Kobane’nin inşası için yola çıktığını bu nedenle katledildiklerini hatırlatarak, 5 yıldır adalet mücadelesi yürüttüklerini belirtti.

Verdikleri adalet mücadelesinin sadece Suruç için olmadığının altını çizen Özkiraz, “Verdiğimiz adalet mücadelesi Ankara katliamında hayatın kaybedenler için, barış akademisyenleri için, katledilen kadınlar için devlet tarafından adaletsizliğe uğrayan herkes içindir” dedi.

Gençlik olarak bu sene de adalet demeye devam edeceklerini dile getiren Özkiraz, sözlerini Suruç’ta hayatını kaybedenleri anarak bitirdi.

‘HER YERDE ADALET İSTİYORUZ’

Ardından Suruç Aileleri İnisiyatifi adına basın metnini Suruç’ta hayatını kaybeden Vatan Budak’ın babası Murat Budak okudu.

Baba Budak, katliamdan önce saldırının olacağına dair raporların olmasına rağmen önlem alınmadığını söyledi.

Katliamın ardından Suruç’ta yakınlarını kaybedenler olarak Suruç Aileleri İnisiyatifi’ni kurduklarını dile getiren baba Budak, o günden beri seslerinin duyulduğu her yerde adalet istediklerini söyledi.

‘TUTUKLU SANIK DURUŞMA SALONUNA GETİRİLSİN’

Adalet mücadelelerinin önüne türlü engellerin çıkmasına rağmen bu talepten vazgeçmediklerini belirten baba Budak, Suruç Katliamı davasında olduğu gibi diğer katliam davalarında da yargının çok yavaş işlediğinin altını çizdi.

Baba Budak, Raina Katliamında sanığın mahkeme salonuna getirildiğini hatırlatarak, “Biz Raina katliamında uygulanan yüz yüzelik ilkesinin Suruç katliamı davasında da uygulanmasını istiyor, tutuklu sanık Yakup Şahin’in duruşma salonuna getirilerek, ailelerin ve avukatların önünde yargılanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘DAVA HERKESİN İZLEYEBİLECEĞİ BİR SALONA TAŞINSIN’

Katliam davasına ilişkin taleplerini ise bir kez daha dile getiren baba Budak, “Patlama günü olay yerinde fotoğraf çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslan sanık olarak yargılansın. Dava dosyasında hakkında yakalama kararı çıkarılan İlhami Bali yakalanarak yargılansın. Davanın duruşmaları Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülüyor. Dava duruşmaları buradan alınarak herkesin izleyebileceği başka bir duruşma salonuna taşınsın” diye konuştu.

‘1 AY EYLEMLİLİKLER SÜRECEK’

Bir sonraki ayın Suruç Katliamı’nın 5’inci yılı olduğunu aktaran baba Budak, o zamana kadar olan bir kampanya süreci başlattıklarını söyledi.

Baba Budak, 1 ay boyunca çeşitli eylemlilikler yapacaklarını belirterek, bütün yurttaşları adalet mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

Basın metninin ardından 5 dakikalık sessiz protesto yapıldı. Protestodan sonra Suruç’ta hayatını kaybedenlerin isimleri sayılarak eylem sonlandırıldı.

İZMİR'DE DE AYNI TALEPLE BİR ARAYA GELDİLER

İzmir’de de Suruç Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü nedeniyle Alsancak semtinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi bir araya gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi, basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri katıldı.

Açıklamada, Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankart açılırken, “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganı atıldı. Suruç Aileleri İnisiyatifi adına Suruç gazisi Ali Deniz Esen okudu.

 “Adalet mücadelemizin önüne türlü engeller çıkarsalar da adalet talebimizden vazgeçmedik” diyen Esen, patlama günü olay yerinde fotoğraf çekerken yakalanan Abdullah Ömer Arslan sanık olarak yargılanmasını istediklerini söyledi.

‘ÖLÜMSÜZLERİMİZİN ÇIĞLIĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Dava dosyasında hakkında yakalama kararı çıkarılan İlhami Bali yakalanarak yargılanması gerektiğini ifade eden Esen, “Davanın duruşmaları Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan cezaevi kampüsünde görülüyor. Adalet mücadelemiz önümüzdeki ay 20 Temmuz günü 5’inci yılını dolduruyor. Biz 20 Temmuz’a kadar olan bu sürede bir kampanya çalışması yürüterek Suruç katliamını teşhir edecek, katliam davasında sonuç almak için adalet talebimizi yükselteceğiz. Önümüzdeki 1 ay boyunca 33 düş yolcumuzun adını yaşatmak için anmalar ve etkinlikler düzenleyecek, adalet zincirleri oluşturacak, adalet kürsüleri kuracak, herkesi Suruç için adalet için üretmeye çağıracak, ölümsüzlerimizin ve tüm adalet arayışçılarının çığlığı ve adımları olmaya devam edeceğiz” dedi.

Açıklama oturma eyleminin ardından son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı