Suriye Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı bugün yayınladığı bildiride; bombalı saldırıda Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Korgeneral Davut Abdullah Raciha ve Savunma Bakanı Yardımcısı Korgeneral Asıf Şevket’in öldüklerini ifade ederken, toplantıda bulunanların bir kısmının yaralandıklarını ekledi.

 

Suriye'nin CNN'e yaptığı açıklamada terörle mücadeleye devam edileceği belirtilerek, "Bu saldırı terörle mücadelede ordunun kararlılığını daha da artırmıştır" denildi. Suriye Enformasyon Bakanı da, "Suriye halkı gelişmiş bir halktır. Medeni bir ülkedir ve farklı görüşlere inanır. Terörizme, mezhep çatışmalarına inanmıyoruz. Suriye'ye herhangi bir mermi göndermiş her ülkenin bu patlamadan payı var" diyerek örtülü bir şekilde Türkiye ve Katar'ı suçladı.

 

Patlamanın ardından Suriye'den yapılan ilk açıklamada "terörist saldırının" bazı "kiralık eller"in işi olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, faillerin peşine düşüleceği ve "suç çeteleri"nin kökünün kazınacağı ifade edildi.

 

Savunma Bakan'ın yerine yeni bakan da atandığı açıklamada belirtildi. Beşar Esad Korgeneral Fahd Casim el-Freyc’in Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutan Yardımcısı ve Savunma Bakanı olarak atanmasını öngören kararı onayladı.

 

SURİYE ORDUSU: HAYAL GÖRÜYORLAR

Suriye Ordusu ise saldırılardan sonra yaptığı açıklamada "Kim üst kademeyi öldürerek Suriye ordusunu bükebileceğini sanıyorsa hayal görüyor" dedi.

 

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Rusya’nın BM güvenlik Konseyi’nin Suriye’de devrime desteği ifade edebilecek bir kararın alınmasına izin vermeyeceği"ni belirtti.

 

Lavrov, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme yapmak için bulunduğu Kremlin’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye’deki mevcut çatışmaları "son çatışmalar" olarak nitelendirdi.

 

Sergey Lavrov, "Moskova’nın Suriye’de devrim hareketini destekleyen bir karara karşı olduğu"nu vurguladı.

 

Lavrov, "7. maddeyi ve yaptırımları kabul edemeyiz" diyerek, "muhalifleri sakinleştirmek için uluslararası sahnede bazı tarafların çatışmaların devam etmesine kışkırttığı"nı ifade etti.