Suriye’deki çeşitli silahlı grupları destekleyerek krize barışçıl çözüm bulunmasını engellemek ve on binlerce insanın ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan Körfez ülkeleri arasında ayrışma başladı.

Kendilerini ‘Suriye’nin Dostları’ olarak adlandırarak çeşitli girişimlerde bulunan bu ülkelerden Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katar’dan elçilerini çekti. Sebep Müslüman Kardeşler'i destekleyerek içişlerine karışmak ve güvenliği tehlikeye atmak.

Körfez’deki petrodolar üzerine kurulu Sünni krallıkları, Müslüman Kardeşlere desteğinden ötürü Katar’a karşı alenen cephe aldı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’daki büyükelçilerini geri çektiklerini açıkladı.

‘POLİTİKANI DEĞİŞTİR’

Salı akşamı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) dışişleri bakanları toplantısı sonrası, 3 ülke ortak bildiri yayımladı. Bildiride, Katar’ın 4 ay önce imzaladığı KİK güvenlik anlaşması ilkelerine aykırı davrandığı, üye devletlerin güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atmadığı ileri sürüldü.

Anlaşmanın “Doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir Körfez ülkesi, diğerinin iç işlerine karışmayacak” maddesini de ihlal eden Katar’ın Körfez ülkelerinin iç işlerine karışmaması yönünde uyarıları kale almadığı dile getirildi. Katar’ın, KİK üyelerinin güvenlik ve istikrarı için Müslüman Kardeşleri desteklememesi gerektiği vurgulandı. Katar’a politikalarını acilen gözden geçirmesi çağrısı yapıldı. KİK güvenlik anlaşması uyarınca, üyeler, tehdit olarak algılanan kişi, kurumlar ve medyayı desteklememe taahhüdünde bulunmuştu.

YAZILI TAAHHÜT YETMEDİ

Körfez ülkelerini de Katar’a karşı seferber eden Suudi Arabistan oldu. Suudi yönetimi ve BAE, Katar’ı Müslüman Kardeşlere verdiği destekten dolayı daha önce uyarmıştı. Suudi medyası da, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad’ın Suudi Arabistan ve Kuveyt’e Müslüman Kardeşler politikasını değiştireceğini öngören yazılı taahhütte bulunduğunu, ama verdiği sözde durmamasının Riyad’ı öfkelendirdiğini yazmıştı. BAE de Katar’a Müslüman Kardeşler yanlısı açıklamaları bitmek bilmeyen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi’ye evsahipliği yapmasından duyulan rahatsızlığı iletmişti. Suudi Arabistan, Katar’ı, ‘yola gelmezse’, sınırların kapatılması dahil, bir dizi yaptırım uygulamakla tehdit ediyor.

ESKİ EMİR KARIŞTIYOR

Daha önce Katar’ın hem Mısır hem Suriye’de Müslüman Kardeşlere verdiği desteğe gösterilen tepki, geçen yıl Katar Emirliği koltuğunun Şeyh Hamad bin Halife’den Emir Şeyh Temim bin Hamad devrolmasına yol açmıştı. Ancak eski Katar Emiri Hamad bin Halife’nin perde gerisinden emirlik rolü oynamaya, siyasi hayattan çekildiğini açıklamış olan eski başbakanı ve dışişleri bakanı Hamad bin Casim’in de ‘paralel başbakan’ gibi davranmaya başlamasının ardından Suudilerle ilişkiler yeniden gerildi. Müslüman Kardeşlerin en büyük mali ve diplomatik destekçisi Katar, Al Jazeera kanalıyla bu yönde yayın yaparken, diğer Körfez ülkelerini de eleştiriyor. Suudi Arabistan ve BAE ise Mısır’daki darbe yönetimine on milyarlarca dolarlık yardım yaptı. (YDH/TARAF)